Društvo

ULAZAK U VENECIJU KOŠTAĆE PET EVRA: Zvanično je odobreno testiranje, poznato kad kreće naplata

Grad u Italiji, Venecija je odobrila smernice za testiranje naplate ulaska dnevnim turistima tokom najposećenijih vikenda 2024. godine.

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Svi posetioci najpopularnije destinacije u Italiji, Venecije, koji su stariji od 14 godina moraće unapred da plate naknadu i rezervišu ulazak u grad. Naplata, koja će prema prvim procenama biti pet evra za dnevnog turistu, nije sredstvo za zaradu, naveo je grad u saopštenju.

Članica gradskog veća za turizam Simon Venturini kaže da će testiranje biti sprovedeno tokom turističke sezone sledeće godine.

“Venecija je među najposećenijim evropskim gradovima... i zato najviše pati od viška turizma“, rekao je on.

Prekomerni turizam je široko prepoznat kao hitno pitanje za Veneciju.

Grad je veličine samo 7,6 kvadratnih kilometara, ali je 2019. ugostio skoro 13 miliona turista, prema podacima italijanskog nacionalnog instituta za statistiku. Očekuje se da će broj posetilaca premašiti nivoe pre pandemije u narednim godinama.

"Cilj je da pozovemo dnevne turiste da izaberu dane van špica", rekao je gospodin Venturini.

"Želimo da testiramo naknadu i, ako je potrebno, poboljšamo je. Ne možemo da diskutujemo još 40 godina šta je najbolje učiniti".

Ranije ove godine Unesko je rekao da bi grad trebalo da bude dodat na listu ugroženih mesta svetske baštine, jer uticaj klimatskih promena i masovnog turizma prete da izazovu nepovratne promene u njemu.

Godine 2021. velikim brodovima za krstarenje zabranjen je ulazak u istorijski centar Venecije preko kanala Đudeka nakon što se brod srušio u luku. Kritičari su takođe tvrdili da su brodovi izazivali zagađenje i erodirali temelje grada, koji pati od redovnih poplava.

Da li će odvratiti turiste?

Nije jasno, međutim, da li će plan za uvođenje dnevne naplate odvratiti turiste.

Karina iz Nemačke rekla je da neće imati problema da plati taksu. "Na odmoru smo, pet evra nije previše".

Ali drugi posetioci se slažu da nešto treba preduzeti.

Izvor: EPA-EFE/ANDREA MEROLA

"Definitivno je gužva. Otišli smo na glavni trg i planirali smo da idemo do Svetog Marka, ali red je bio predugačak”, rekao je Kal, student iz Irske, piše BBC.

"Ali pretpostavljam da je pet evra dosta za jedan dan".

Sve više stanovnika Venecije odlučuje da ode, jer turisti prete da će preplaviti istorijski grad na ostrvu. Udruženja građana Ocio i Venisa pokrenula su studije za praćenje broja ležajeva za turiste i broja kreveta za stanovnike grada. Prema poslednjem ažuriranju, ima 49.693 kreveta za turiste a 49.308 za stanovnike - što znači da kreveti za turiste premašuju krevete za stanovnike.

Marija Fijano, učiteljica koja vodi Ocio, rekla je da je iznenađena onim što su podaci otkrili nakon što je njena organizacija počela da proučava u aprilu.

"Za samo pet meseci broj ležajeva za turiste povećan je za 1.000 jedinica", objasnila je ona.

Ona je rekla da su mnoge zgrade bivše vlade, poput Privredne komore, sada pretvorene u hotele.

"To je dramatična situacija, jer označava transformaciju iz grada u negrad, naseljen privremenim posetiocima”.

(EURACTIV.rs)