Društvo

HRVATI SE OSAMOSTALJUJU TEK U SREDNJEM DOBU: Visoka inflacija i skupi stanovi produžili život mladih s roditeljima

Autor Milena Antonijević

Hrvati najduže u Evropskoj uniji žive s roditeljima. Osamostaljuju se, u proseku, tek nakon 33. rođendana, što je znatno kasnije od mladih u drugim zemljama Evrope.

Izvor: EURACTIV/Milena Antonijević

Mladi Hrvati najkasnije u Evropskoj uniji napuštaju porodično gnezdo, pokazuju novi podaci eurostatističara.

Prema tim podacima, prosečno doba u kome Hrvati odlaze iz roditeljskog doma i počinju samostalno živeti je čak 33,4 godine.

Mladi u EU osamostaljuju se u proseku 7 godina ranije nego u Hrvatskoj

To je najstarije životno doba u Uniji u kome se mladi osamostaljuju od roditelja i znatno je veća od proseka na nivou EU.

Podaci Eurostata pokazuju da mladi u Uniji napuštaju roditeljsko gnezdo u proseku s nešto više od 26 godina, statističkim rečnikom, s 26,4 godine.

Porodično gnezdo najranije napuštaju Finci, Šveđani i Danci

Mladi se u EU najranije osamostaljuju u skandinavskim državama - Finskoj, Švedskoj i Danskoj. U tim zemljama, prema podacima eurostatističara za 2022. godinu, iz porodičnog gnezda odlaze malo nakon što napune 21 godinu života.

Tek nešto više godina imaju mladi koji se odluče na samostalan život u Estoniji i Holandiji, između 22 i 23 godine. Na osamostaljivanje rano se odlučuju i mladi u Francuskoj i Nemačkoj koji imaju, u proseku, između 23 i 24 godine.

Osim Hrvata, s roditeljima najduže žive mladi Slovaci i Grci

S druge strane, po dužini života s roditeljima, Hrvatskoj su u EU najsličnije Slovačka, Grčka, Bugarska, Španija, Malta i Italija. U njima se mladi osamostaljuju između 30 i 31 godine. Međutim, mladi i u tim zemljama osamostaljuju prilično ranije nego u Hrvatskoj.

Poređenja radi, u susednoj Sloveniji mladi se, po pravilu, osamostaljuju pre 30. godine, nakon što navrše 29 godina, pokazuju podaci Eurostata.

U 2014. godini mladi u Hrvatskoj osamostaljivali su se kada bi napunili 31 godinu

Pozicija Hrvatske na lestvici EU u odnosu na prethodno istraživanje, koje se odnosilo na 2021. godinu, još se i pogoršala. Samo doba u kome se mladi osamostaljuju nije se, doduše, značajno povećalo, ali Hrvatska je u istraživanju sada izbila na neslavno prvo mesto u Uniji, dok je još 2021. godine bila na utešnom drugom mestu, iza Portugala.

Kao uteha takođe može poslužiti podatak da su prethodnih godina ipak bili na prvom mestu, odnosno najkasnije su se osamostaljivali u EU, pa se može ironično reći da su se prošle godine samo vratili na mesto koje su i ranije godinama zauzimali na evropskoj skali.

Međutim, i doba u kome su se mladi osamostaljivali ranijih godina u Hrvatskoj je ipak bila nešto niža. Na primer, 2019. godine osamostaljivali su se s nepune 32 godine, a 2014. sa 31, pokazuju podaci Eurostata.

I u Srbiji se mladi osamostaljuju nešto ranije nego mladi u Hrvatskoj

Podaci Eurostata za 2022. godinu nisu obuhvatili Srbiju.

Ipak, podatak za 2021. godinu pokazuje da se mladi u Srbiji osamostaljuju neznatno ranije nego u Hrvatskoj. Preciznije, nakon što napune 31 godinu.

(EURACTIV.rs)