Društvo

NOVE ZABRANE ZA ŽENE U AVGANISTANU: Ne smeju da razgledaju prirodu, talibani im brane ulaz u nacionalni park

Žene u Avganistanu se polako brišu iz društva, iz života, iz svega – njihovog mišljenja, njihovih glasova, onoga što misle, gde se nalaze

Izvor: EPA-EFE/SAMIULLAH POPAL

Nacionalni park Band-e-Amir u Avganistanu bio je poznat po tome što je zaposlio prve ženske čuvare parka u zemlji. Sada ženama neće biti dozvoljeno ni da posećuju, a kamoli rade tamo, jer talibani produbljuju svoju represivnu vlast nad zemljom.

Avganistanski ministar za propagiranje vrlina i prevenciju poroka, Mohammad Khalid Hanafi, najavio je da žene više neće moći da posećuju popularni park, koji se nalazi u centralnoj provinciji Bamijan, jednom od najsiromašnijih i najnerazvijenijih regiona u zemlji.

Osnovana 2019. godine od strane lokalne avganistanske vlade u saradnji sa nekoliko međunarodnih agencija, uključujući USAID i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, park se smatrao mirnom oazom sa dubokim plavim jezerima okruženim planinama.

Heder Bar, pomoćnica direktora za ženska prava u "Human Rights Vatch-u", rekla je u saopštenju da zabrana pokazuje kako se zidovi zatvaraju prema ženama u Avganistanu.

"Nezadovoljni time što devojkama i ženama uskraćuju obrazovanje, zaposlenje i slobodno kretanje, talibani takođe žele da im oduzmu parkove i sport, a sada čak i prirodu, kao što vidimo iz ove najnovije zabrane ženama da posećuju Band-e-Amir", rekla je.

Izvor: EPA-EFE/SAMIULLAH POPAL

Ovo mesto nekada je bio centar napredne budističke civilizacije u 4. i 5. veku. Ali, otkako su Talibani ponovo preuzeli kontrolu nad zemljom u avgustu 2021. godine, usred haotičnog, kontroverznog povlačenja Sjedinjenih Država, unazadili su decenije napretka u oblasti ljudskih prava.

U Avganistanu "više ne postoji takva stvar kao što je sloboda žena", rekla je ranije ovog meseca Mabuba Seraj, avganistanska aktivistkinja za prava žena i nominovana za Nobelovu nagradu za mir 2023.

"Žene u Avganistanu se polako brišu iz društva, iz života, iz svega – njihovog mišljenja, njihovih glasova, onoga što misle, gde se nalaze", dodala je ona.

Ovo poslednje ograničenje dolazi skoro mesec dana nakon što je ženama zabranjen pristup kozmetičkim salonima u Avganistanu, dodatno umanjujući njihovu slobodu, što je takođe bio težak ekonomski udarac za porodice koje su se oslanjale na njih u pogledu prihoda.

Prema izveštaju UN objavljenom u junu, ženama je zabranjeno da rade u većini sektora van kuće i zabranjeno im je da posećuju javna kupatila, parkove i teretane. Moraju da nose široku crnu odeću koja im pokriva lice, i nije im dozvoljeno da napuste kuću bez razloga, pa čak ni tada ne bez muškog staratelja.

Izveštaj je sastavljen nakon jednonedeljne posete Avganistanu Ričarda Beneta, specijalnog izvestioca za stanje ljudskih prava u Avganistanu, i Doroti Estrada-Tank, koja je predvodila kontingent iz radne grupe za diskriminaciju žena i devojčica.

Ograničenja uvedena van kuće i ekonomske poteškoće dovele su do "značajnih tenzija" u domovima i porasta nasilja u porodici, a postojali su i dokazi porastu prinudnih brakova devojaka, navodi se u izveštaju.

(EURACTIV.rs)