Društvo

LISTA NAJBOLJIH I NAJGORIH GRADOVA ZA ŽIVOT: Zašto je austrijska prestonica godinama broj jedan?

Novo istraživanje kvaliteta života u svetskim metropolama pokazalo je da je među najboljim gradovima za život sve manje evropskih, dok raste broj australijskih, novozelandskih i kanadskih gradova.

Izvor: EPA-EFE/Christian Bruna

Beč je u ovoj godini najbolji grad za život u Evropi i u svetu, pokazuje istraživanje The Economist Intelligence Unita (EIU), skup stručnjaka iz poznatog londonskog nedeljnika The Economist.

Austrijska prstonica svojim stanovnicima nudi kombinaciju stabilnosti, kulture, zabave, kvalitetnog obrazovanja i zdravstvenih usluga, kao i dobre infrastrukture, dok je jedini minus Beča nedostatak većih sportskih događanja, ocenjuju u EIU-u.

Beč se već godinama nalazi na vrhu ili pri vrhu EIU-ove liste najboljih gradova za život. Naime, Beč je u osam od deset EIU-ovih istraživanja o kvalitetu života u svetskim metropolama proglašavan najboljim gradom za život.

Kopenhagen na drugom mestu u Evropi i svetu

Drugo mesto na EIU-ovoj lestvici najboljih gradova za život u svetu drži Kopenhagen.

Danska je prestonica ujedno i drugi najbolji grad za život na Starom kontinentu. Sve ono što važi za Beč, uglavnom važi i za Kopenhagen, ističe se u izveštaju EIU-a The Global Liveability Index 2023.

Izvor: EPA-EFE/OLAFUR STEINAR RYE GESTSSON

Gradovima na Bliskom istoku pomogle visoke cene nafte

Stručnjaci EIU-a ističu kako se kvalitet života u svetskim metropolama u poslednje vreme, opšte gledano, popravio. Tome je doprinelo ukidanje mera za borbu protiv korona-virusa, kao i veća ulaganja u gotovo sve aspekte života u svetskim metropolama.

Na rast kvaliteta života u zemljama bogatim naftom uticale su najpre visoke cene energenata, budući da veći prihodi od nafte gradovima i državama omogućuju i veća ulaganja u infrastrukturu i javne usluge. To se posebno odnosi na gradove na Bliskom istoku, ističu u Londonu.

Atina među metropolama u kojima je najviše narušena stabilnost

S druge strane, u odnosu na prethodna istraživanja, došlo je do pada ocene stabilnosti. Posledica je to niza događaja - od izbijanja rata u Ukrajini, preko protesta protiv visoke inflacije i penzione reforme u Francuskoj, pa do političkih previranja i porasta kriminala.

Izvor: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Među metropolama u kojima je stabilnost u ovoj godini posebno narušena u EIU-u ističu Atinu, kao i francuske gradove.

Rat u Ukrajini poljuljao pozicije i Kijeva i Moskve

Ipak, najgore je među evropskim gradovima prošao Kijev. Ukrajinska je prestolnica, naime, u novom istraživanju EIU-a zauzela tek 165. mesto u svetu, po čemu je najslabije plasirana u Evropi pa se svrstala među 10 najgorih gradova za život u svetu.

Iako je daleko od toga da bi bila među 10 najgorih svetskih metropola za život, u odnosu na prošla istraživanja znatno je potonula i Moskva.

Ruska prestolnica je, naime, još u prošlogodišnjem istraživanju pala na 96. mesto po kvalitetu života u svetu. Ipak, u prethodnih 12 meseci pad Moskve na svetskoj lestvici je zaustavljen pa je ruska metropola i u ovogodišnjem istraživanju zadržala prošlogodišnju poziciju.

Kompletan tekst pročitajte na EURACTIV.hr.

(EURACTIV.rs)