Društvo

EGZODUS ITALIJANA U ALBANIJU: Jeftina destinacija za odmor uz par incidenata – na jedan reagovala čak i Đorđa Meloni

Rekordan broj italijanskih turista u Albaniji ovog leta doveo je do tenzija na obe strane Jadrana.

Izvor: EPA/ARMANDO BABANI

Ipak, improvizovana poseta italijanske premijerke Đorđe Meloni Albaniji uspela je da ugladi situaciju razgovorima o saradnji i nuklearnoj energiji, ali i time što je njena vlada platila neke račune.

Prošle nedelje jedna italijanska porodica naručila je obrok iz restorana u hotelu u Beratu. Nakon što su završili, ustali su, izašli napolje i potom pobegli. Video je postao viralan na društvenim mrežama, a pokrenuo ga je albanski premijer Edi Rama sa Meloni kada je nekoliko dana kasnije posetila zemlju.

Boraveći u Valoni sa svojom porodicom, Meloni se sastala sa Ramom, koji je objasnio situaciju. Premijerka je odgovorila tako što je italijanskom ambasadoru u Albaniji dala instrukcije da "ode i plati račun za ove idiote".

Ambasada je potvrdila da je platila račun od ukupno 80 evra u ime turista.

"Nekoliko nepoštenih pojedinaca ne može da osramoti naciju pristojnih ljudi", rekao je za Rojters Frančeso Lolobriđida, ministar poljoprivrede i Melonin zet.

Izvor: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Invazija Italijana 

U drugom incidentu, grupa italijanskih turista ukrala je jastuk, posteljinu i peškir iz hotela u Sarandi na jugu zemlje. Kada su se suočili, konačno su priznali krađu, vratili stvari, izvinili se i otišli.

U 2023. godini rekordan broj Italijana dolazi u Albaniju na letovanje, tražeći jeftiniju ponudu nego što mogu da dobiju kod kuće.

Rama je na društvenim mrežama primetio da je to bila "invazija skoro pola miliona" turista i uporedio sa brodom iz Valone koji je odvezao oko 20.000 albanskih izbeglica u Italiju u avgustu 1991. nakon pada komunizma.

Ali masovni egzodus Italijana u Albaniju preko leta nije bio prijatan nekim političarima u Rimu.

Izvor: EPA-EFE/Andy Rain

"Moramo objasniti da se kvalitet isplati. Dakle, kada neko plati više, to znači da dobija više. Apulija (italijanski region) je izvrsna… Očigledno, postoje zemlje na jadranskoj obali koje teže da imaju istu sklonost da dočekuju turiste na isti način kao i Apulija. Ali ono što nađete u Apuliji ne može se tamo naći”, rekao je Lolobriđida.

To je rezultiralo time da je Rama pozvao Meloni u zemlju.

"Sišla je sa trajekta sa velikom gomilom Italijana koji su izgledali veoma ponosni na svog specijalnog saputnika i vikali su to dok se iskrcala", rekao je Rama za Gardijan. "Ono što je sjajno kod Đorđe je to što je autentična i veoma direktna – ono što vidite to i dobijete. Njene prve reči, nakon što sam je otpratio do mesta gde je odsela, bile su: ‘Bože, kako je lep ovaj grad’ ", ispričao je Rama.

Albanija jeftinija od ostatka Evrope

Rama je rekao da veliki deo interesovanja za Albaniju nije samo zbog njene lepote, već i zbog nižih troškova nego drugde u Evropi.

"Niže cene ovde su bez sumnje očarale, ali mislim da su to više od cena. Albanija se konačno oslobodila užasne stigme iz 90-ih koja nas je proganjala toliko godina. Albanija je sada nova turistička destinacija koja će se otkriti na Mediteranu", rekao je Rama.

Italija je ove godine zabeležila pad domaćih putovanja za 30 odsto u odnosu na 2022., dok je povećan broj stranih turista. U međuvremenu, Albanija je imala pet miliona turista koji su posetili zemlju u prvih sedam meseci ove godine – što je istorijski maksimum, a milioni se očekuju do kraja godine.

Izvor: EPA/ARMANDO BABANI

U Tirani su, međutim, Rama i Meloni razgovarali o političkim pitanjima u regionu, značajnom prisustvu italijanskih preduzetnika, imigraciji, ratu u Ukrajini i pristupanju Albanije EU, prenose italijanski mediji.

Energetika je takođe bila na dnevnom redu, uključujući podvodni gasovod između Albanije i Italije i eventualnu izgradnju nuklearne elektrane u Albaniji.

Albanija se trenutno oslanja na hidroenergiju proizvedenu lokalno i fosilnu energiju uvezenu iz susednih zemalja, ali ne koristi gas za grejanje ili bilo koju vrstu proizvodnje energije. Nuklearna energija je podignuta u nekoliko tačaka tokom 32 godine demokratije u zemlji, ali nisu napravljeni nikakvi čvrsti planovi.

(EURACTIV.rs)