Društvo

ŠIROM SAD PROTESTI ZBOG ODLUKE VRHOVNOG SUDA O UKIDANJU PRAVA NA ABORTUS: Silovana devojčica rodila dete u Misisipiju

Autor Milena Antonijević

Nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD da poništi odluku o pravu na abortus, trinaestogodišnja devojčica, žrtva silovanja u Misisipiju rodila dete.

Izvor: EPA-EFE/ADAM DAVIS

Vlasti ove države dozvoljavaju abortus samo ukoliko je silovanje prijavljeno policiji, a prema podacima neprofitnih organizacija dva od tri slučajeva silovanja u SAD ne bude prijavljeno.

Majka devojčice htela je da odvede ćerku na abortus, ali joj je rečeno da je Čikago najbliža lokacija na kojem je moguće obaviti intervenciju. Međutim, Čikago je od Klarksdejla u Misisipiju, odakle je devojčica, udaljen devet sati, a cena abortusa je, uz troškove puta, bila previše skupa za njenu porodicu, piše RTS.

Nedavno su, amo nedelju dana nakon donošenja odluke, lokalni mediji u Ohaju preneli kako je 10-godišnja devojčica koja je silovana morala da otputuje u Indijanu da bi abortirala.

Od donošenja odluke, abortus je ograničen u 14 američkih saveznih država. Procenjeno je da u njima živi 25 miliona žena starosti od 15 do 33 godine.

U Misisipiju je dozvoljen abortus samo u slučaju kada je silovanje prijavljeno policiji, ali se na nivou SAD ne prijave dva od tri slučajeva silovanja, prema podacima neprofitnih organizacija.

Širom SAD održavaju se protesti zbog odluke o zabrani abortusa.

(EURACTIV.rs)