Društvo

SASLUŠANJE O NLO U KONGRESU: Bivši obaveštajac izneo tvrdnje o tajnom programu

Autor Milena Antonijević

Saslušanje j podstaknuto tvrdnjama Dejvida Gruša u junu da je američka vlada tajno skrivala letelice vanzemaljaca. Na saslušanju je Gruš neke od tih tvrdnji ponovio pod zakletvom.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Bivši američki obaveštajni zvaničnik, Dejvid Gruš, na saslušanju u Kongresu 26. jula, rekao je da je američka vlada je sprovela "višedecenijski" program tokom kojeg su prikupljeni srušeni neidentifikovani leteći objekti (NLO), a pokušan je i obrnuti inženjering tih objekata.

Gruš je vodio analizu neobjašnjivih anomalnih pojava (UAP) u okviru agencije američkog Ministarstva odbrane do 2023. godine. On je nadzornom odboru Predstavničkog doma u Vašingtonu kazao da su "neljudska" bića pronađena, preneo je Gardijan, piše RTS.

"Bio sam obavešten, tokom mojih službenih dužnosti, o višedecenijskom pronalaženju i obrnutom inženjeringu UAP-a, za koji mi je bio odbijen pristup", istakao je Gruš.

On je podneo žalbu kao uzbunjivač 2022. godine. Govoreći o svojoj ulozi u vladi, naveo je da je bio zadužen da istražuje šta vojne, odbrambene i druge agencije znaju o vanzemaljcima i vanzemaljskim letovima, ali tvrdi da mu je onemogućen pristup tajnim vladinim NLO programima.

Gruš je rekao da se suočio sa "veoma brutalnom" odmazdom zbog svojih navoda.

Gruš je naveo i da je imao saznanja o "ljudima koji su povređeni" tokom vladinih napora da sakrije informacije o NLO i dodao da se plašio za svoj život.

Tim Barčet, republikanski kongresmen iz Tenesija koji takođe vodi istragu o NLO, tvrdio je poslednjih nedelja da SAD imaju dokaze o tehnologiji koja "prkosi svim zakonima fizike" i da vanzemaljske letelice poseduju tehnologiju koja bi nas mogla "pretvoriti u briket od ćumura".

Na saslušanju je, međutim, pokušao da malo ublaži svoje tvrdnje.

"Nećemo dovoditi male zelene ljude ili leteće tanjire na saslušanje. Žao mi je što sam razočarao gotovo polovinu vas. Samo ćemo doći do činjenica", kazao je Barčet.

Optužio je vladine agencije za nedostatak saradnje sa nadzornim odborom oko istrage.

"Bilo je tako teško doći ovamo danas. Naišli smo na blokade za koje su odgovorni članovi, obaveštajna zajednica i Pentagon", dodao je Barčet.

Gruš je pak tvrdio da su SAD otkrile vanzemaljska bića.

"Kao što sam već javno rekao u intervjuu za Njuznejšon, biološka sredstva su došla sa nekim od ovih otkrića", istakao je Gruš i dodao da ta biološka sredstva nisu ljudska, a to je bila procena ljudi sa direktnim znanjem o programu s kojima je razgovarao, a koji su još uvek uključeni u program.

Rekao je da je vlada verovatno imala saznanja o "neljudskim" aktivnostima još od 1930-ih, ali je u nekim delovima bio manje otvoren pod zakletvom nego u intervjuima za medije.

U intervjuu za Njuznejšon u junu, Gruš je tvrdio da vlada ima vanzemaljsku letelicu poput fudbalskog terena dok je za Parizijen rekao da SAD poseduju objekat nalik na zvono koje je vlada Benita Musolinija pronašla u severnoj Italiji 1933. godine.

Barčet je za Gardijan rekao da smatra da su Grušove tvrdnje o pronalaženju "neljudskih" tela verodostojne. Upitan šta je naučio o vanzemaljskim letovima tokom istrage, Barčet je rekao da veruje da postoje.

Pentagon je demantovao Grušove tvrdnje o zataškavanju.

Portparolka ministarstva odbrane Sju Gof saopštila je da istražitelji nisu otkrili "bilo kakve proverljive informacije koje bi potkrepile tvrdnje da su bilo kakvi programi u vezi sa posedovanjem ili obrnutim inženjeringom vanzemaljskih materijala postojali u prošlosti ili postoje trenutno".

Drugi svedoci na saslušanju bili su Dejvid Fravor, bivši komandant mornarice koji tvrdi da je video čudan objekat na nebu dok je bio na misiji 2004. godine, i Rajan Grejvs, penzionisani mornarički pilot koji je tvrdio da je viđao neidentifikovane vazdušne fenomene u blizini atlantske obale "svakog dana najmanje nekoliko godina".

Grejvs, koji je od tada osnovao neprofitnu organizaciju "Amerikanci za bezbedno vazduhoplovstvo", rekao je da je došao da izrazi zabrinutost zbog više od 30 komercijalnih vazduhoplovnih posada i vojnih veterana koji su podelili slična iskustva takvih susreta.

Upitan da li postoje sličnosti između toga što je on video i drugih o kojima se izveštava, Grejvs je rekao da su mnogi od prijavljenih NLO-a tamnosive ili crne kocke unutar čiste sfere gde su vrh ili vrhovi kocke dodirivali unutrašnjost sfere.

Gruš kaže da su njegove tvrdnje zasnovane na "opsežnim intervjuima sa visokim obaveštajnim zvaničnicima".

"Priča je u skladu sa mnogim sličnim pričama koje su se odigrale, sežući do 1980-ih i 1970-ih, koje zajedno navode da je američka vlada čuvala neverovatnu tajnu već godinama i decenijama, bez značajnog curenja informacija ili dokumentarnih dokaza koji bi ikada mogli da se pojave", izjavio je za Gardijan istoričar Geret Graf.

(EURACTIV.rs)