Društvo

NEMAČKA OSMISLILA "KLUBOVE KANABISA" U OKVIRU NOVOG PLANA ZA LEGALIZACIJU: Da li će im to proći kod EU?

Nakon što je nemačka vlada u oktobru 2022. prvi put predstavila plan za potpunu legalizaciju komercijalne proizvodnje i distribucije kanabisa, postalo je jasno da su planovi u suprotnosti sa zakonodavstvom EU o trgovini drogom.

Izvor: EPA/Gerard Damoiseaux

Nakon razgovora sa Evropskom komisijom, trostranačka vlada Nemačke je u aprilu predstavila novu verziju koja je znatno razvodnjena kako bi bila pravno kompatibilna sa okvirom EU.

Međutim, prema novoj studiji, sprovedenoj na zahtev konzervativnog opozicionog poslanika Stefana Pilsingera i kojeg je u utorak citiralo nekoliko nemačkih medija, delovi ove prilagođene verzije plana za legalizaciju kanabisa bi i dalje mogli da se suoče sa pravnim preprekama na nivou EU.

Za njega, istraživanje pokazuje da trenutni planovi vlade "očigledno krše evropski zakon". Govoreći za nemačku javni servis, on je pozvao socijaldemokratskog ministra zdravlja Karla Luterbaha da odustane od "iluzornog projekta" legalizacije kanabisa.

Prema rečima portparolke Komisije, zakon EU o kaznama u oblasti ilegalne trgovine drogom obavezuje države članice da preduzmu neophodne mere kako bi osigurale da zločini povezani sa trgovinom drogom, uključujući kanabis, budu kažnjivi.

Ovo uključuje proizvodnju, ekstrakciju, pripremu, nuđenje na prodaju, distribuciju, prodaju i isporuku droge, uključujući kanabis.

U međuvremenu, kazne za ove aktivnosti ostavljene su na rešavanje pojedinačnih država članica, kao i regulisanje i progon zbog lične upotrebe droga.

Šta najviše muči nemačko zakonodavstvo?

Stoga, prema studiji, pravni problemi za nemačko zakonodavstvo posebno nastaju zbog ideje da se dozvole "klubovi kanabisa" – klubovi koji bi uzgajali kanabis na neprofitnoj osnovi i koji bi mogli da daju ograničenu količinu mesečno registrovanim članovima.

Ovo je bila ključna ideja koju je nemačka vlada smislila kao rešenje kada je postalo jasno da legalizacija profitne prodaje kanabisa neće biti moguća prema zakonu EU.

epa10495822 A lab worker looks through a magnifying glass to check the trichomes of the cannabis flower in the laboratories of the Israeli medical cannabis company 'Cannbit Tikun Olam Israel', at the Jezreel Valley, northern Israel, 28 February 2023. 'Cannbit Tikun Olam Israel' established in 2006 is considered the leading pioneering company in the country in the field of medical cannabis and clinical research. In August 2022, the company received the EU-GMP certification from the German Health for the production, export and marketing of medical cannabis to Europe. EPA-EFE/ABIR SULTAN
Izvor: EPA-EFE/Abir Sultan

Izveštaj je utvrdio da je, generalno, zakonski moguće dekriminalizovati privatnu konzumaciju kanabisa, kao i zajedničko gajenje ove biljke u klubovima isključivo u medicinske ili istraživačke svrhe.

Ali kada bi članovi klubova konzumirali kanabis koji nisu sami uzgajali u rekreativne svrhe bilo bi "komplikovano" u smislu zakona EU, smatraju istraživači.

Klubovi kanabisa širom Evrope

Klubovi kanabisa koji slede model sličan onom koji je predložen u Nemačkoj već su dozvoljeni u nekoliko zemalja EU, kao što su Španija, Belgija i Malta.

U slučaju Malte, medicinski kanabis je legalizovan 2018, dok su pravila za rekreativnu upotrebu formalizovana 2021. Zakon dozvoljava kanabis neprofitnim društvenim klubovima u kojima se kanabis može uzgajati i distribuirati među članovima. Svaki klub može imati do 500 članova i davati sedam grama po članu dnevno, ograničeno na 50 grama po članu mesečno. Klub takođe može da daje članovima 20 semena mesečno.

Prema malteškim zakonima, osoba sada može da nosi do sedam grama, da uzgraja četiri biljke po domaćinstvu i da čuva do 50 grama kod kuće.

U međuvremenu, Albanija koja se nada EU nedavno je legalizovala proizvodnju i preradu medicinskog kanabisa, uprkos upozorenjima Komisije da možda nemaju kapacitete za sprovođenje zakona da prate praćenje.

Albanija je nekada bila vodeći proizvođač ilegalnog kanabisa u Evropi i danas proizvodi značajnu količinu te droge.

(EURACTIV.rs)