Društvo

KAKO ĆE IZGLEDATI KRALJEVSKA NEDELJA? Nizom svečanosti Škotska proslavlja krunisanje Čarlsa III

Autor Milena Antonijević

Škotska će u sredu svojim svečanostima proslaviti stupanje na vlast kralja Čarlsa III.

Izvor: EPA-EFE/NEIL HALL

Svečani događaji su deo Holirood nedelje, poznate i kao Kraljevska nedelja, koja se održava svake godine i obično prati putovanje monarha u različite regione u zemlji slaveći škotsku kulturu, dostignuća i zajednicu.

Kralju Čarlsu i kraljici Kamili pridružiće se princ Vilijam i Kejt, koji nose svoje škotske titule vojvode i vojvotkinje od Rotseja.

„Škotska će dočekati novog kralja i kraljicu u julu nizom događaja povodom krunisanja. U Edinburgu će se održati narodna procesija, kraljevska procesija, nacionalna služba zahvalnosti i pozdrav puškom", rekao je prvi ministar Humza Jusaf, najavljivajući događaj 5. jula.

Jusaf je rekao da će u svečanosti učestvovati pojedinci koji predstavljaju različite zajednice i organizacije i da će biti prilike da se i javnost pridruži zabavi.

Služba zahvalnosti biće održana u katedrali Svetog Džajlsa, koju će mnogi pamtiti kao stanicu na kraljičinom poslednjem putovanju iz Balmorala u London prošle godine. Tamo će škotski krunski dragulji biti predstavljeni kralju.

Najvažniji delovi regalija su kruna, skiptar i mač, koji datiraju iz ranog 16. veka.

Poznati kao Honors of Scotland, predmeti su napravljeni od zlata, srebra i dragog kamenja i najstariji su krunski dragulji u Britaniji. Krunu je prvi nosio Džejms V na krunisanju kraljice Marije od Giza 1540. godine.

Najveća tajna je ipak odakle je došao čvrsti srebrni skiptar. Neki veruju da je to bio poklon pape Inoćentija VIII Jakovu IV 1494. Predmeti su prvi put korišćeni zajedno na krunisanju devetomesečne Marije, kraljice Škotske 1543. godine.

Dragocene regalije se čuvaju u Edinburškom zamku, ali krunski dragulji su nekada bili odnešeni iz njihove kuće radi zaštite od vojske Olivera Kromvela, između 1651. i 1660. Veliki deo engleskih regalija tog vremena bio je izbrisan tokom ovih godina i novi predmeti su morali da budu naručeni nakon obnove monarhije.

Nakon akta o uniji 1707. godine, kada su se engleski i škotski parlamenti ujedinili, Honors je bio zaključan u sanduku sve dok ih nije ponovo otkrio 1818. poznati romanopisac Valter Skot, koji je takođe pronašao i misteriozni srebrni štapić.

Još jedan predmet koji će biti prisutan biće Kamen od Sconea ili Kamen sudbine - za koji će strastveni kraljevski obožavatelji znati da je predstavljen na krunisanju Vestminsterske opatije početkom maja. Kamen, koji je vekovima korišćen kao sedište pri krunisanju škotskih kraljeva, sada se čuva u Škotskoj, ali je prenet u London za Čarlsov prvi veliki dan.

Počasti će se preseliti iz Edinburškog zamka u Sent Džajls u velikoj narodnoj procesiji u kojoj će učestvovati 100 pojedinaca koji predstavljaju škotski život i u pratnji Kraljevskih telohranitelja u Škotskoj, Kraljevske čete strelaca i počasne garde pripadnika oružanih snaga, kao i maskota ponija Kraljevskog puka Škotske Šetlandski kaplar Cruachan IV.

Dok se spuštaju niz Kraljevsku milju, pratiće ih kadetski muzičari iz Kombinovane kadetske snage za svirale i bubnjeve, te Kadetski vojni orkestar 51. brigade.

Biće i kraljevska povorka od palate Holirudhaus do katedrale, uz podršku Kraljevskog marinskog benda i bubnjeva drugog bataljona Kraljevskog puka Škotske.

Pozdrav iz 21 topa iz Kraljevske artiljerije 12 puka će se oglasiti na kraju službe pre nego što se kraljevska povorka vrati u Holirudhaus.

Džordž Gros, gostujući istraživač iz teologije na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je da će to biti „potresan trenutak" za Čarlsa, koji je bdeo nad kovčegom svoje majke u istom prostoru pre manje od godinu dana.

„Ova služba zahvalnosti je složen i važan događaj za monarhiju koja kao i uvek mora da stoji iznad politike, tim više u eri decentralizacije i kada je SNP zadužena za vladu u Holirudu", rekao je on.

(EURACTIV.rs)