Društvo

MISTERIJA KOJA JE IZNENADILA NAUČNIKE: Nijedan ovakav planetarni sistem nije otkriven ranije

Autor Aleksandra Vrbica

"Nijedan ovakav planetarni sistem nije otkriven ranije. Ovo je prvi, što je prilično posebno", objašnjava astrofizičar Dimitri Veras sa Univerziteta Vorvik koji je pomagao vodećem istraživaču Marku Honu sa Univerziteta na Havajima.

Izvor: EPA-EFE/ANDREA FASANI

Naučnici su zbunjeni misterioznom planetom koja je trebalo da bude uništena, ali sada veruju da su otkrili zašto je preživela. Planeta 8 Ursae Minoris b identifikovana je 2015. godine u Mlečnom putu, ali nikada nismo mogli da je vidimo jer je trebalo da je proguta obližnja umiruća zvezda.

Istraživači sada veruju da je 8 Ursae Minoris b izbegao tu sudbinu jer je umiruća zvezda nekada imala pratioca koji je zaustavio njen rast.

"Nijedan ovakav planetarni sistem nije otkriven ranije. Ovo je prvi, što je prilično posebno", objašnjava astrofizičar Dimitri Veras sa Univerziteta Vorvik koji je pomagao vodećem istraživaču Marku Honu sa Univerziteta na Havajima.

Naučnici objašnjavaju svoje teorije govoreći o sudbini našeg solarnog sistema. Zemlja i druge planete u našem solarnom sistemu kruže oko Sunca, zvezde ispunjene gorućim gasovima.

Sunce je trenutno, kako ga nazivaju, žuti patuljak i sagoreva vodonik, ali jednog dana će početi da umire. Kada se to dogodi, postaće crveni džin i značajno će se proširiti, trošeći Merkur, Veneru i možda Zemlju.

Izvor: EPA/PETER KOMKA

To uništenje od strane zvezde u ekspanziji je upravo ono što je trebalo da se desi 8 Ursae Minoris b. Ali izgleda da je zvezda saputnica spasila planetu, objašnjava Mark Hon, koji ju je posmatrao pomoću svemirskog teleskopa TESS.

Naučnici veruju da je planeta nekada kružila oko dve zvezde koje su bile u različitim fazama života. Jedan je bio crveni džin, koji sagoreva vodonik dok se ne zagreje toliko da se njegovo helijumsko jezgro zapali i počne da se skuplja. Druga je bila starija zvezda, beli patuljak koji sagoreva helijum.

Istraživači veruju da je helijumsko jezgro u crvenom divu zapaljeno kada je progutalo svoju zvezdu pratioca, što je prerano zaustavilo njeno snažno širenje. 8 Ursae Minoris b je tada bila slobodna da nastavi da kruži oko spojene zvezde.

„Ideja o spajanju binarnih zvezda nastala je iz efektivnog sklapanja slagalice", objašnjava dr Hon.

Nakon što je izneo zapažanja, radio je sa teoretičarem Dimitrijem Verasom i grupom od oko 40 naučnika na pronalaženju mogućih objašnjenja za opstanak planete.

Druga teorija koju su izneli naučnici je da je planeta nastala od materijala koji je nasilno izbačen spajanjem dve zvezde, ali kažu da je ovo mnogo spekulativnija ideja.

„Većina zvezda je u binarnim sistemima, ali još uvek ne shvatamo kako se planete mogu formirati oko njih. Verovatno je da postoji mnogo više neobičnih planetarnih sistema zbog uticaja binarnih pratilaca", objašnjava dr Hon.

Nalazi su objavljeni u naučnom časopisu "Nature".

(EURACTIV.rs)