Društvo

EURACTIV ISTRAŽUJE: Kako srpski studenti odlaze na školovanje u EU?

Autor Aleksandra Vrbica

Tokom drugog dana EU nedelje mogućnosti u organizaciji Delegacije EU i Vlade Republike Srbije, veliku pažnju privukao je Erazmus+, jedan od najvećih programa EU koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

Od 21. do 26. juna u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i onlajn, održala se EU nedelja mogućnosti, jedinstvena serija događaja koji su pružili građanima Srbije priliku da po prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima Evropske unije i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja.

Tokom drugog dana događaja koji su organizovali partnerski Delegacija EU i Vlada Republike Srbije, veliku pažnju privukao je Erazmus+, jedan od najvećih programa EU koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja i obuka, mladih i sporta.

U Republici Srbiji, Tempus Fondacija učestvuje u promovisanju i sprovođenju obrazovnih programa EU, kao i različitih programa saradnje namenjenih svim nivoima obrazovanja i podršci mladima.

"Srbija je punopravna članica programa Erazmus+ od 2019. godine i ima status treće zemlje pridružene Programu, što znači da ustanove i organizacije iz Srbije mogu da se prijavljuju za sve vrste projekata u ulozi koordinatora i partnera, kao i države članice Evropske unije", kaže za EURACTIV Tamara Tica iz Fondacije Tempus.

U Erazmus+ programu mogu da učestvuju ne samo pojedinci, već i institucije i organizacije koje se direktno ili indirektno bave obrazovanjem i stručnim usavršavanjem.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

"Konkretno, to mogu biti: predškolske ustanove, osnovne škole, srednje stručne škole i gimnazije, univerziteti i visoke škole, škole za obrazovanje odraslih, organizacije koje pružaju razne oblike stručnog obrazovanja i obuka, organizacije civilnog društva/udruženja građana koje se bave obukama za mlade, lokalne samouprave, mala i srednja preduzeća, sportske organizacije, profesionalna udruženja i slično", dodaje Tica.

Svi projekti u Erazmus+ programu, bez obzira na to da li pripadaju obrazovanju, mladima ili sportu, dele se na tri oblasti, tzv. ključne aktivnosti: mobilnost pojedinaca, partnerstva za saradnju i razmene dobrih praksi i podrška za reformu i unapređenje obrazovnih politika, politika koje se odnose na mlade i politika u oblasti sporta.

O atraktivnosti ovog programa govore zvanični podaci o broju učesnika i sprovedenih projekata.

„Od početka Erazmus+ programa, 1987. godine (program se tada zvao Erazmus mundus), kada se fokusirao samo na visoko obrazovanje, do kraja 2021. godine, čak 12.5 miliona korisnika učestvovalo je u mobilnostima u sklopu programa. Samo od 2014. godine, oko 10,6 miliona korisnika širom sveta učestvovalo je u Erazmus+ programu, kroz 165,000 različitih projekata", objašnjava Tica i dodaje:

„Do 2014. godine, Srbija je putem učešća u programima Tempus i Erazmus Mundus, bila deo 238 projekata u kome je učestvovala 41 visokoškolska obrazovna institucija, radeći na razvoju 27 studijskih programa na svim nivoima studija i stipendirajući 500 studenata. Od 2007. do 2014. godine, visokoškolske institucije iz Srbije su učestvovale u 18 Erazmus Mundus projekata."

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

Erazmus studentska mreža u Srbiji

Erazmus studentska mreža (ESN) je najveća studentska organizacija u Evropi. Postoji u 42 države, sa više od 500 lokalnih organizacija i 15.000 volontera, a vođena je idejom da studenti pomažu studentima, kroz upoznavanje novih ljudi, kultura i običaja, dok se istovremeno edukuju o važnosti međunarodne saradnje, objašnjava za EURACTIV Oleg Slatina iz ESN Srbije.

"ESN internacionalnim studentima pomaže da se prilagode novoj sredini i steknu dragocena iskustva, dok domaćim studentima pomaže da pripremljeniji odu na neki od programa mobilnosti i bude im podrška tokom, i po završetku razmene. Naravno, ovo su samo osnovne stvari kojima se ESN bavi, dok je stvarni delokrug daleko širi i ulazi u oblasti kao što su demokratija, zaštita životne sredine, veštine, internacionalna dimenzija života", kaže Slatina.

Obilazak Golubačke tvrđave
Izvor: ESN Srbija

ESN u Srbiji organizuje različite događaje koji doprinose razvoju međunarodne saradnje i boljem razumevanju različitih kultura.

"U prethodnih godinu dana organizovali smo preko 300 događaja širom Srbije, uključujući orijentacione dane, kulturne razmene, volonterske projekte, sportske i muzičke događaje, humanitarne akcije, putovanja, kao i druge oblike druženja. Kroz ove događaje internacionalnim studentima pružamo priliku da se na najbolji način upoznaju sa našom kulturom i tradicijom i kvalitetno provedu svoju razmenu u Srbiji. Dok lokalnim studentima pružamo mogućnost da se povežu sa drugim kolegama koji su učestvovali u programima mobilnosti, ili sa onima koji takođe žele da odu na razmenu", dodaje Slatina i kaže da je od osnivanja prve lokalne organizacije u Srbiji 2006. godine oko 10.000 studenata dobilo neki vid podrške.

Strani studenti u akciji čišćenja Fruške gore
Izvor: ESN Srbija

"Naši programi i aktivnosti su dostupni svim studentima, bez obzira na to da li su u pitanju lokalni ili internacionalni studenti, i smatramo da je to ključni faktor našeg uspeha. Kada se internacionalni studenti obraćaju za informacije i savete, mi im pružamo odgovore i smernice koje su im potrebne kako bi se osećali sigurno i prijatno u novoj sredini. Pomažemo im da završe sve administrativne stvari, pronađu smeštaj i sve ono što će im biti potrebno tokom boravka u Srbiji. Kada su lokalni studenti u pitanju, najčešče dobijemo upite vezane za informacije o različitim programima mobilnosti, ali i utiscima o tim programima iz prve ruke. Zbog ovoga smo i razvili portal Studentske razmene, kao bazu znanja i iskustava na jednom mestu", dodaje Slatina.

Jedan od studenata koji je iskoristio mogućnosti Erazmus+ programa studentske razmene je Petar Jocković, svršeni student Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Izvor: Privatna arhiva/Petar Jocković

„Članstvo u ESN BelUpGrade omogućilo mi je da se od prvih dana upoznam sa ovim programom na koji se godišnje odluči više desetina hiljada studenata. Naravno, tokom završnih godina osnovnih studija o Erazmus+ govorilo se i na fakultetu, što je svakako bilo korisno", objašnjava za EURACTIV Jocković.

„Tokom osnovnih studija, 2021. godine, imao sam priliku da budem nominovan i primljen kao student na razmeni na Univerzitetu u Helsinkiju. Ceo svoj boravak tamo mogu da opišem kao najznačajnije iskustvo. Najpre bih izdvojio samostalan život daleko od kuće, nova poznanstva i prijatelje, diverzitet kultura na jednom mestu i neopisiv osećaj pripadanja i ispunjenosti. Stekao sam prijatelje na koje sam uvek mogao da se oslonim, upoznao zemlju, finski narod i njihov jezik koji nam nisu u potpunosti bliski i naučio da živim u jednoj velikoj internacionalnoj zajednici", dodaje ovaj alumnista Erazmus+ i kaže da nikada neće prestati da govori o tome „koliko je zadovoljan njime":

„Nezamislivo je koliko novih stvari može da se vidi i nauči. Za mene je boravak u Finskoj značio i direktan kontakt sa nordijskom kulturom življenja, a s obzirom na to da sam bivši student skandinavistike nema potrebe da naglašavam koliko mi je ova razmena bila korisna i ispunila sva očekivanja. Komunikacija između domaćeg i stranog univerziteta tekla je sasvim solidno tako da ni sa te strane nisam imao problema. Smatram da sam na pravi način spojio lepo i korisno i maksimalno iskoristio svoj Erazmus", objašnjava Jocković.

Erasmus Generation Meeting, Porto, 2022.
Izvor: Ustupljena fotografija/ESN Int

Iz ESN-a dodaju da mreža ima mnogo veću funkciju.

"Uvereni smo da ESN ima ključnu ulogu u stvaranju boljeg sveta, kroz razvoj međunarodne saradnje, tolerancije i razumevanja. Stoga ćemo uvek težiti da svakom studentu budemo podrška na putu da ostvari svoje snove i ambicije, kako bismo pomogli da se stvori svet u kojem će se različitosti slaviti i poštovati", zaključuje Slatina.

(EURACTIV.rs)