Društvo

EVROPSKA ZEMLJA KOJA ZABRANJUJE MOBILNE TELEFONE U ŠKOLAMA: Javnost podržala odluke vlade jer đake ometa tehnologija

Autor Aleksandra Vrbica

„Napravićemo neophodne zakonske izmene kako bismo omogućili efikasnija ograničenja u slučajevima kao što je korišćenje mobilnih uređaja, kako bi učenici i studenti mogli bolje da se skoncentrišu na nastavu", saopštila je vlada.

Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Finska, ranije poznata po svojim odličnim rezultatima na PISA testovima sposobnosti učenika, želi da preokrene trenutni opadajući trend i promoviše fokusirano okruženje za učenje donošenjem zakona o zabrani mobilnih telefona u školama.

Program za međunarodno ocenjivanje učenika procenjuje rezultate učenja 15-godišnjaka iz matematike, nauke i čitanja. Učinak Finske dostigao je vrhunac 2006. godine, ali je od tada zabeležen pad rezultata.

Da bi se ovo regulisalo, program nove desničarske finske vlade navodi da će preduzeti mere za rešavanje problema slabih obrazovnih rezultata i obećava dodatnih 200 miliona evra za osnovno obrazovanje kako bi se obezbedilo da učenici steknu bolje veštine čitanja, pisanja i razumevanja matematike.

Ali novac sam po sebi nije dovoljan, smatra finska vlada, koja sada takođe želi da ukine mobilne telefone u školama.

„Vlada će pojačati ovlašćenja nastavnika i direktora da bi mogli da intervenišu u aktivnostima koje ometaju nastavu tokom školskih časova", saopštila je vlada u ponedeljak.

Izvor: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

„Napravićemo neophodne zakonske izmene kako bismo omogućili efikasnija ograničenja u slučajevima kao što je korišćenje mobilnih uređaja, kako bi učenici i studenti mogli bolje da se skoncentrišu na nastavu", dodaje se.

U Finskoj je uticaj mobilnih telefona, duboko povezan sa Nokijinim uspehom, dugo bio neupitan. Deca u ovoj zemlji imaju mobilne telefone u ranijem uzrastu u poređenju sa vršnjacima iz drugih zemalja, a mnogi ih već poseduju čim krenu u školu.

Uprkos zabrinutosti koju su prosvetari izrazili u vezi sa štetnim efektima ovih uređaja na pažnju i koncentraciju, postojeći propisi koje je postavila finska Nacionalna agencija za obrazovanje ne ovlašćuju škole da ograniče učenike da unose mobilne uređaje u prostorije.

Međutim, sada žele da promene postojeće stanje.

Čini se da su finski donosioci odluka dobili značajnu podršku javnosti, o čemu svedoči nedavna građanska inicijativa koja je prikupila više od 30.000 potpisa, pozivajući se na sprovođenje mera kao što je isključivanje mobilnih telefona tokom časova i odmora ili njihovu potpunu zabranu tokom trajanja nastave.

(EURACTIV.rs)