Društvo

UVOĐENJE AMBER ALERTA OČEKUJE SE DO 1. NOVEMBRA: Jurić i Gašić potpisali memorandum o saradnji

Autor Tamara Milošević Grbić

Potpisan je sporazum o unapređenju efikasnijeg delovanja koji je u najboljem insteresu deteta u slučajevima ugroženosti u pogledu bezbednosti dece, naročito u digitalnom okruženju.

Izvor: HTWE/Shutterstock

Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu izjavio je za EURACTIV da je potpisani sporazum važan korak ka sprovođenju koordinisanih aktivnosti Ministarstva i Centra u cilju unapređenja bezbednosti dece i efikasnosti u postupanju kada je u pitanju zaštita dece. S tim u vezi, naglašava Jurić sistem Aber alert biće uveden do 1. novembra.

"Ovaj sporazum je rezultat prethodnih pregovora, dijaloga i drugih aktivnosti koje su dovele do potpisivanja i predstavlja veliki napredak u oblasti bezbednosi dece u Srbiji", istakao je Jurić. 

Tokom ceremonije potpisivanja, Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, je izrazio zahvalnost i poverenje koje je nam je ukazalo Ministarstvo unutrašnih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izrazio je nadu da će sporazum doneti obostrane koristi i da će otvoriti vrata za dugoročnu saradnju i partnerstvo između Centra za nestalu i zlostavjanu decu i Ministarstva unutrašnjih poslova kao i kao i u radu sa međunarodnim institucijama.

Obe strane naglasile su važnost održavanja sastanaka, redovne komunikacije i razmene informacija kako bi se osigurala uspešna implementacija sporazuma.

Sporazum će stupiti na snagu odmah po potpisivanju i strane će preduzeti sve neophodne korake kako bi započele sprovođenje dogovorenih mera. Nadzor i evaluacija napretka biće sprovedeni u redovnim intervalima kako bi se osiguralo postizanje ciljeva sporazuma.

Glavne tačke sporazuma uključuju aktivnosti Ministarstva koje obuhvataju:

Podrška Centru u radu prenošenjem znanja i iskustava iz oblasti bezbednosti dece, kao i u vidu preporuka i/ili pomoći kod ostvarivanja različitih postojećih i razvijanja novih programa, aktivnosti i alata Centra, a naročito podrška inicijativi i vodeća uloga Ministarstva kod uvođenja sistema za rano uzbunjivanje javnosti u posebnim slučajevima nestanka deteta (child alert system/Amber alert system). Postupanja vezana za rešavanje slučajeva nasilja koje uključuje decu Ministarstvo preduzima bez odlaganja i u najboljem interesu deteta. Saradnja u oblasti bezbednosti dece, u cilju kreiranja i realizacije aktivnosti - javnih promotivnih kampanja na temu poboljšanja uslova za bezbednost dece i prevencije nasilja nad decom. Saradnja u oblasti uklanjanja štetnog sadržaja na internetu. Učešće predstavnika Ministarstva na konferencijama, edukativnim predavanjima i tribinama i drugim događajima koje organizuje Centar, kao i druge aktivnosti u oblasti bezbednosti dece.

(EURACTIV.rs)