Društvo

SVE ŠTO ZNAMO O TRAGEDIJI PODMORNICE: Nema preživelih, "Titan" implodirao, podvodni zvuci bili lažna uzbuna

Nakon nekoliko dana aktivne potrage za podmornicom koju je pratio čitav svet, ostvarene su crne slutnje da je svih pet članova posade koja je krenula u ekspediciju na olupinu "Titanika" poginulo u navodnoj imploziji.

Izvor: EPA-EFE/US COAST GUARD

Na dnu Atlantika su, navodi se, pronađeni bitni delovi plovila, a kako su objasnili stručnjaci Američke obalske straže - podmornica je implodirala, i to verovatno istog dana kada je i nestala - u nedelju po lokalnom vremenu.

Ovo je sinoć potvrdila i kompanija “OceanGate“ koja je upravljala podmornicom čija je misija bila obilazak olupine "Titanika". U podmornici su se nalazili i sam izvršni direktor “OceanGate” kompanije Stokton Raš, ronilac Pol Andri Nargole, britanski milijarder Hamiš Harding, otac i sin – Šahzada i Sulejman Davud (19).

Detalji stravične nesrećne

O tome kako je došlo do tragedije nagađalo se širom sveta, a detalje je objasnila Američka obalska straža.

Implodirali usred Atlantika

Članovi posade podmornice Titan poginuli su kada je ona pretrpela “katastrofalnu imploziju“ u blizini olupine Titanika.

Stručnjaci za potragu i spasavanje kažu da su muškarci u podmornici verovatno umrli u nedelju – pre nego što su opsežne spasilačke akcije i počele. Iz tog razloga, navode stručnjaci, čuli su se podvodni zvuci koji su dali tračak nade. Ispostaviće se da je bilo u pitanju implodiranje podmornice.

“Implozija je proizvela značajan, širokopojasni zvuk koji su sonarne bove pokupile“, objasnio je admiral Džon Mauger iz Američke obalske straže na konferenciji za novinare.

Šta je implozija?

Čak i oni koji nisu znali šta je implozija, nakon ove tragične nesreće saznali su da je u pitanju proces suprotan eksploziji. Eksplozija je naime proces u kom se objekat ruši, ali usmereno ka spolja, dok je implozija suprotno – urušavanje nekog objekta ka unutra. To znači da su članovi posade doživeli momentalnu smrt, te da nisu trpeli agoniju.

Stručnjaci su često poslednjih dana pominjali implodiranje kao jedno od mogućnosti, onu najgori, za tada nestalu podmornicu Titatn, a sve zbog ogromnog pritiska na toj dubini.

Podmornice se često uzimaju za primer objašnjavanja implodiranja, a na mrežama je osvanula animacija koja pokazuje kako izgleda taj proces.

Kada govorimo o samoj podmornici "Titan" pretpostavlja se da se ona odvojila od matičnog broda kada je zaronila u Atlantik, a potom nekontrolisano počela da tone ka dnu okeana.

Tokom tog procesa, ona je implodirala, pri čemu su članovi posade na mestu stradali od jačine pritiska.

Stručnjaci, naime, ne gaje velike nade da će tela biti pronađena. Priroda katastrofe i lokacija "Titana" - skoro četiri kilometra ispod površine okeana - ostavljaju potresan zaključak da je malo verovatno da će biti pronađeni ostaci posade.

Nestali sat i po vremena nakon što su zaronili

Podsetimo, podmornica je u ekspediciji do olupina “Titanika” krenula u nedelju, kada im se nakon samo sat i po vremena od zaranjanja gubi kontakt. U ponedeljak je krenula opsežna potraga za njima, ali zbog izazovne pozicije, nije bilo mnogo nade od samog početka.

Dubokomorski robot, koji je kanadski brod Horizon Arctic, došao je do prvih otkrića u četvrtak ujutru kada je uočio „repni konus“ sa zadnjeg vrha podmornice.

Titan” je pronađen, naime, na otprilike 500 metara udaljenosti od pramca olupine "Titanika".

(EURACTIV.rs)

Tagovi