Društvo

KAKO ĆE IZGLEDATI PROTESTI OD SUBOTE? Aleksandar Jovanović Ćuta za EURACTIV o daljim koracima

Autor Milena Antonijević

Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik poslaničke grupe Moramo – Zajedno u Skupštini Srbije, za EURACTIV je govorio o daljim koracima kada je u pitanju protest "Srbija protiv nasilja".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Promena forme protesta, koju je najavio deo opozicije, a koji tehnički podržava proteste „Srbija protiv nasilja“, znači isti oblik borbe koji su nezadovoljni građani sprovodili u protestima protiv Rio Tinta, kaže za EURACTIV Aleksandar Jovanović Ćuta.

Mislim da je jasno svima šta to znači. Sve što smo radili kad smo se okupljali svuda po Srbiji u protestima protiv Rio Tinta, radićemo i nadalje“, rekao je Jovanović.

Izvor: EURACTIV/Milena Antonijević

Najavljeno je da će sedmi po redu protest “Srbija protiv nasilja” biti održan u subotu 17. juna. Okupljanje će biti ispred Skupštine Srbije, odakle će protestna kolona krenuti ka Mostarskoj petlji. Trasa kojom će se ići je od Skupštine, Bulevarom Kralja Aleksandra do Slavije, odatle do Autokomande pa do Mostarske petlje.

Prema najavama organizatora, ispred Skupštine će se okupljenim građanima obratiti javne ličnosti i “žrtve režima” i ponovo saopštiti zahteve od kojih građani ne odustaju.

Blokade saobraćajnica po Srbiji od 18 do 21 čas

Protest će se ove nedelje održati u više gradova, a planirana je istovremena akcija blokade saobraćajnica u svim gradovima. Akcija će prema najavama trajati od 18 časova do 21 sat.

Aleksandar Jovanović ne očekuje da će zahtevi građana biti ispunjeni.

„Ne znam da li postoji iko zdravomisleći u ovoj zemlji koji misli da će Aleksandar Vučić smeniti Bratislava Gašića, ukinuti nacionalne frekvencije Pinku i Happy-u i sve ono što stoji u zahtevima. Naravno da ne. Sad se postavlja pitanje ko se tu pita: Aleksandar Vučić ili stotina hiljada građana? Dodatak pitanja za sve njih, posebno za ministra policije je: da su akcije koje sada sprovode na oduzimanju nelegalnog oružja spreveli pre trećeg maja u Duboni i Orašju- da li bi ta deca bila živa? Da li bi taj psihopata imao čime da puca? Naravno da ne! Zbog toga se krivično odgovara, a najmanje što se očekuje od Bratislava Gašića sada, kao od čoveka a ne ministra policije je da podnese ostavku. O tome nećemo raspravljati više“, kazao je Jovanović za EURACTIV i dodao:

„Energija protesta, energija okupljanja i energija svega je nešto što nema svoje konstante. Ona zavisi od mnogo faktora, a energiju protesta održavaju Aleksandar Vučić, Nataša Jovanović, Nebojša Bakarec, Sandra Božić i sva ti ljudi oko njega koji i dalje bljuju vatru, prozivaju ljude, targetiraju, pljuju glumce, društvene slojeve da su ološ, izdajnici, neprijatelji ove države i šta sve ne, tako da su to motivišući faktori koji održavaju proteste i izvode ljude na ulice. Mi ih podržavamo i samo nek nastave. Svi im smetaju, svi su ološ, od poljoprivrednika, glumaca, rudara, prosvetnih radnika. Vučić i dalje ima problem sa narodom koji više ne želi da ćuti i da trpi. U ovim protestima je sakupljen sav onaj bes i jad za ovih deset godina njegove vladavine, od onih koji mukotrpno rade za 30 hiljada, do novinara koji su maltene živi spaljeni jer su se usudili i imali hrabrosti da govore istinu, poljoprivrednika koji prosipaju mleko na ulicama, i svih građana ove zemlje kojima se ovaj režim zgadio“, zaključio je Jovanović.

(EURACTIV.rs)