Društvo

SVI ODRASLI PUTNICI POGINULI, ČETVORO DECE PREŽIVELO PAD AVIONA: Izveštaj o nesreći otkriva kako je to moguće

Autor Aleksandra Vrbica

Uprkos vazdušnim i vodenim pretragama koje su odmah usledile nakon incidenta, prema izveštaju, avion je bio pronađen tek više od dve nedelje kasnije - što je vreme koje bi se moglo pokazati značajnim za sudbinu putnika aviona.

Izvor: Twitter/AerocivilCol

Mesec dana nakon što je četvoro dece nestalo u Amazonu u Kolumbiji, preliminarni izveštaj Uprave za civilno vazduhoplovstvo ove zemlje nudi naznake o tome kako su mogli da prežive razornu avionsku nesreću u kojoj su poginule sve odrasle osobe.

Neverovatna priča o nestaloj deci izazvala je veliko interesovanje širom sveta, dok se potraga pod vođstvom vojske nastavlja u šumi. U nesrećnom letu 1. maja bili su pilot Hernando Mursija Morales, vođa Jarupari domorodaca Herman Mendoza Hernandez, domorotkinja po imenu Magdalena Mukutuj Valensija i njeno četvoro dece, od koji je najstarije imalo 13 godina, a najmlađe samo 11 meseci.

Ubrzo nakon poletanja rano ujutru iz Ararakvare, pilot je radio-vezom javio kontroli vazdušnog saobraćaja da će potražiti mesto za hitno sletanje, zbog problema sa motorom, navodi se u izveštaju. Pilot je kasnije obavestio da je motor proradio i nastavili su svojim putem - samo da bi ponovo, manje od sat vremena kasnije, obavestio kontrolu o ponovnim problemima. Ovaj put motor nije proradio.

Kontrola vazdušnog saobraćaja je kasnije pratila avion koji je skrenuo udesno, navodi se u izveštaju. Onda je nestao sa radara.

Uprkos vazdušnim i vodenim pretragama koje su odmah usledile nakon incidenta, prema izveštaju, avion je bio pronađen tek više od dve nedelje kasnije - što je vreme koje bi se moglo pokazati značajnim za sudbinu putnika aviona, pošto istražitelji nastavljaju da istražuju nesreću i njegove posledice.

Izvor: Twitter/AerocivilCol

Ključni raspored sedišta

Pet dana nakon nestanka aviona, kolumbijska vojska je 6. maja rasporedila jedinice specijalnih snaga kako bi pretražili teren. Deset dana kasnije, u noći 16. maja, konačno su uočili olupinu.

Tri odrasle osobe pronađene su mrtve na licu mesta. Ali sve četvoro dece je u potpunosti nestalo - što je navelo spasioce da pretpostave da su preživeli, da su se evakuisali i da sami pešače džunglom, što je podstaklo masovnu potragu.

Fotografije sa mesta nesreće koje su napravili istražitelji pokazuju podignuti rep malog aviona, sa prednjim delom razbijenim prilikom udarca u tlo džungle. U izveštaju se kaže da je avion najverovatnije prvo udario u drveće guste šume, otkinuvši motor i propeler, a zatim je usledio vertikalni pad na šumsko tlo.

„Detaljnim pregledom olupine utvrđeno je da je prilikom sletanja drveća došlo do prvog udara u drveće; ovaj udarac je prouzrokovao odvajanje motora sa poklopcem i propelerom od konstrukcije aviona", navodi se u izveštaju. „Usled jakog usporavanja i gubitka kontrole pri prvom udaru, letelica je pala vertikalno i sudarila se sa zemljom."

Iako se navodi da su forenzička ispitivanja u toku, izveštaj sugeriše da su odrasli koji su sedeli u prednjem delu kabine aviona zadobili smrtonosne povrede tokom pada. „Na dijagramu povreda izazvanih nesrećom registrovane su smrtonosne povrede kod putnika koji se nalaze na pozicijama 1 (Pilot), 2 (muški odrasli putnik) i 3 (odrasla žena).

Izvor: Twitter/FuerzaAereaCol

Ali zadnja sedišta, na kojima su se nalazila starija deca, bila su manje pogođena udarom, navodi se u izveštaju, što nudi potencijalno objašnjenje za njihov opstanak i znak da su živi - uključujući poklopac od flašice za bebe, korišćene pelene i otiske stopala, koji su kasnije otkriveni u džungli od strane timova za potragu i spasavanje.

Prema izveštaju, dva od tri sedišta koja su zauzela deca ostala su na mestu i uspravna uprkos nesreći, dok se jedno dečije sedište otkačilo od konstrukcije aviona. Prema izveštaju, dete je možda držano u naručju majke.

Deca „nisu bila locirana u zoni gde se desio pad i nije bilo znakova da su povređena, barem ne teže. Iz tog razloga je počela intenzivna potraga u cilju njihovog pronalaženja", navodi se.

Ukupno 119 kolumbijskih specijalnih snaga i 73 domorodačka izviđača do sada je raspoređeno da pretraži tu oblast, navodi se u izveštaju. Rođaci su ranije rekli da su deca dobro poznavala džunglu - ali su se brinula da li će shvatiti da spoljni svet nije odustao od njih.

„Možda se kriju", rekao je Fidensio Valensija, deda dece, govoreći za kolumbijsku televiziju Karakol ranije ovog meseca. „Možda ne shvataju da ih traže; oni su deca."

(EURACTIV.rs)