Društvo

SRPSKI STRUČNJACI NAGRAĐENI U KINI: Za EURACTIV otkrivaju kako je biti među najboljima na svetu

Autori Milena Antonijević Aleksandra Vrbica

Startap kompanije EnergyPulse Doo i Agrines osvojile su drugo, odnosno treće mesto, a među nagrađenima na prvom takmičenju mladih u inovacijama koje je održano u Ningbou su i Institut "Dr Josif Pančić" i Fakultet tehničkih nauka.

Izvor: Ustupljena fotografija/Nolimast tim

Dve startap kompanije, jedan institut i jedan fakultet iz Srbije nagrađeni su na prvom takmičenju mladih u inovacijama i preduzetništvu Kina - Centralna i Istočna Evropa, koje je održano tokom omladinskog naučno-tehnološkog foruma Kina - CEEC u Ningbou od 17. do 19. maja 2023. godine.

Startap kompanije iz Novog Sada EnergyPulse Doo i Agrines osvojile su drugo, odnosno treće mesto, a među nagrađenima su i Institut "Dr Josif Pančić", kao i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Institut "Dr Josif Pančić" osvojio je drugu nagradu za strateški, naučnoistraživački i razvojni projekat Srbije sa NR Kinom pod nazivom „Zaštita prirodnih resursa i efikasnija upotreba ugroženih funkcionalnih biljaka poreklom iz Kine i Srbije".

Izvor: Ustupljene fotografije Instituta Josif Pančić

Srpski tim su činili stručnjaci Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić" iz Beograda - rukovodilac, dr Tatjana Marković, dr Radanović Dragoja, dr Filipović Vladimir i dr Željana Prijić. Kasnije su na projekat uključena i 4 mlada istraživača - doktoranda iz instituta, Stefan Gordanić, Sara Mikić, Petar Batinić i Natalija Čutović.

Kineski tim su činili učesnici su iz Instituta za povrće i cveće Kineske akademije za poljoprivredne nauke iz Pekinga. Rukovodilac je prof. dr Đingći Šue, a ostali učesnici su prof. dr Šiušia Ren i prof. dr Šue Jućian.

Izvor: Ustupljene fotografije Instituta Josif Pančić

"Ideja takmičenja je da se kod mladih talenata podstakne kreativnost i preduzetnički duh, kao platforma za učenje, razmenu ideja i saradnju. Takmičenje je organizovano za sve mlade inovatore i preduzetnike iz Kine i zemalja srednje i istočne Evrope koji trenutno rade na inovativnim projektima", kaže za EURACTIV dr Tatjana Marković, naučni savetnik i rukovodilac srpskog dela učesnika projekta.

Na takmičenje su se prijavili timovi iz Kine koji sarađaju sa partnerima iz 13 evropskih zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Slovačke i Srbije).

"Srbija je ukupno osvojila četiri nagrade, i mi smo dobitnici druge nagrade u kategoriji za tim. Predstavljena su tri nova proizvoda: čaj od latica božura, ulje semena božura i jedan funkcionalni napitak - pivo sa dodatkom božura", pojašnjava Marković.

Ona podvlači da je za budućnost naše zemlje jako važno da se jača saradnja sa kineskim partnerima u oblasti nauke, tehnologije i inovacija, obzirom da može rezultirati brojnim naučnim rezultatima koji se mogu konkretno „spustiti u praksu".

"Ovim našim projektom mi smo to i dokazali, sa nekoliko novih proizvoda", kazala je Marković.

"Novi strateški projekti sa istraživačima iz NR Kine doprineće jačanju već uspostavljene saradnje, razmeni istraživača i transferu znanja iz obe zemlje, nabavci vredne opreme koja će unaprediti rad istraživača u Srbiji, kreiranju novih vrednih proizvoda u obe zemlje", zaključuje Marković.

Izvor: Ustupljena fotografija/Nolimast tim

Među nagrađenim stručnjacima iz Srbije je i tim NOLIMAST sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, koji je osvojio treću nagradu na ovom značajnom takmičenju za projekat "Izolacija buke i vibracija posredstvom nelinearnih metastruktura".

Ime tima je akronim bilateralnog naučnog projekta između Kine i Srbije. NOLIMAST tim u Srbiji predvodi prof. dr Ivana Kovačić, a tim na Fakultetu za kosmičko inženjerstvo Pekinškog instituta za tehnologiju predvodi prof. dr Rui Džu. Projekat je započeo leta 2021. godine i tada su prof. dr Kovačić i prof. dr Džu oformili ove timove. NOLIMAST tim u Kini finansira njihovo Ministarstvo za nauku, a u Srbiji Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Izvor: Ustupljena fotografija/Nolimast tim

"Cilj NOLIMAST projekta je da modelira, analizira, izradi i testira inovativne strukture koje će omogućiti adekvatnu zaštitu od buke i vibracija niskih frekvencija. Ovaj tip buke i vibracija se javlja u prirodi i industriji, štetno utičući na životnu sredinu, zdravlje ljudi i rad različitih inženjerskih sistema, od alata visoke preciznosti, preko motora aviona, do kosmičkih struktura. NOLIMAST pretenduje da to uradi koristeći savremena teorijska dostignuća nelinearne dinamike i proizvodne tehnologije 3D štampe, oslanjajući se na sinergiju dva tima sa dokazanim kvalitetom i komplementarnom ekspertizom", objašnjava prof. dr Kovačić za EURACTIV.

Izvor: Screenshot Youtube/ Medij civilnog društva MultiRadio

Konkurencija je bila veoma jaka, jer je na takmičenju učestvovalo 145 projekata, a prof. Kovačić je rekla da je svaki projektni tim najpre dostavio popunjenu prijavu o projektu, na osnovu koje je u uži izbor prošlo njih 27.

"Usledio je deo gde je svaki tim usmeno prezentovao projekat i odgovarao na pitanja recenzentske komisije. Za to je bila propisana dužina trajanja, tj. ograničeno vreme, koje se u pravom smislu te reči merilo na štopericu. Nakon toga je izvršeno rangiranje i mi smo zauzeli treće mesto", kaže prof. dr Kovačić.

Izvor: Ustupljena fotografija/Nolimast tim

Ovakva saradnja je višestruko korisna za dalji razvoj nauke u Srbiji, kako u istraživanjima, tako i u primenjenim oblastima, jer se iz njih stvara sinergija istraživačkih timova.

"Mi od njih imamo itekako da naučimo eksperimentalno-tehnološka znanja, a sa njima delimo naša teorijska znanja. Profesor Džu i ja smo zajedno mentori doktorskim studentima u Pekingu, a i u naš tim ovde je uključen jedan doktorand, pa se saradnja prenosi i na mlađe, što je izuzetno značajno za održivost saradnje i unapređenje kapaciteta", zaključuje prof. dr Kovačić.

(EURACTIV.rs)