Društvo

UHAPŠEN NAJTRAŽENIJI BEGUNAC RUANDE: Nakon više decenija bekstva osumnjičeni za genocid pronađen u Južnoj Africi

Autor Milena Antonijević

Najtraženiji begunac koji se sumnjiči da je poničio genocid u Ruandi 1994. uhapšen je u Paarlu u Južnoj Africi nakon decenija bekstva.

Izvor: EPA-EFE/Halden Krog

Fuldžens Kajišema je optužen da je orkestrirao ubistvo više od 2.000 Tutsi izbeglica- žena, muškaraca, dece i staraca, u katoličkoj crkvi Niange. U bekstvu je od 2001. godine.

On je uhvaćen u sredu u zajedničkoj operaciji južnoafričkih vlasti i istražitelja UN.

Kada je uhapšen, Kajišema je prvobitno negirao svoj identitet, navodi se u saopštenju tima UN. Ali do kraja večeri im je rekao: „Dugo sam čekao da me uhapse.

Istražitelji su rekli da je koristio višestruke identitete i falsifikovana dokumenta kako bi izbegao otkrivanje.

Hapšenje je bilo kulminacija intenzivne, temeljne i rigorozne istrage", rekao je za CNN visoki zvaničnik tužilaštva uključen u slučaj.

„Članovi porodice i poznati saradnici su iscrpno istraženi. To je na kraju dovelo do identifikovanja prave lokacije za pretragu i pronalaženja kritičnih obaveštajnih podataka koji su bili potrebni."

„Fuldžens Kajišema je bio u bekstvu više od 20 godina. Njegovo hapšenje osigurava da će se konačno suočiti sa pravdom za svoje navodne zločine", rekao je glavni tužilac Serž Bramerc iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove (IRMCT).

„Genocid je najteži zločin poznat čovečanstvu. Međunarodna zajednica se obavezala da će obezbediti da njeni počinioci budu krivično gonjeni i kažnjeni. Ovo hapšenje je opipljiva demonstracija da ova posvećenost ne bledi i da će pravda biti zadovoljena, bez obzira koliko dugo se za njom traga", rekao je Bramerc.

Na kraju genocida u julu 1994. godine, Kajišema je sa suprugom, decom i zetom pobegao u Demokratsku Republiku Kongo. Nakon preseljenja u druge afričke zemlje, preselio se u Južnu Afriku 1999. godine i zatražio azil u Kejptaunu, koristeći lažno ime.

Prema tužiocima, od svog dolaska u Južnu Afriku mogao je da se osloni na čvrstu mrežu podrške, uključujući bivše pripadnike ruandske vojske, koji su išli do krajnjih granica da prikriju njegove aktivnosti i gde se nalazi.

Ponuđena ogromna nagrada

Poslednjih godina, tužilac IRMCT-a se žalio na nedostatak saradnje južnoafričkih vlasti i bilo je niza promašaja hvatanja Kajišeme. Izveštaj opisuje neuspeh u hapšenju Kajišeme pre tri godine.

Bramerc je pohvalio saradnju i podršku južnoafričke vlade.

Događaji u Njangi u Ruandi bili su jedan od najbrutalnijih genocida, u kojem je, kako se procenjuje, ubijeno oko 800.000 Tutsija i Hutua.

Tribunal navodi da je Kajišema direktno učestvovao u „planiranju i izvršenju ovog masakra". U optužnici se navodi da je kupovao i delio benzin da zapali crkvu dok su izbeglice bile unutra. Kajišema i drugi su takođe optuženi da su koristili buldožer da sruše crkvu nakon požara, dok su izbeglice još uvek bile unutra.

Bivši sveštenik u crkvi, Atanas Seromba, osuđen je za masakr 2006. godine i osuđen na 15 godina zatvora, koja je kasnije u žalbenom postupku povećana na doživotnu kaznu.

Američki program nagrađivanja za otkrivanje ratnih zločinaca ponudio je nagradu do 5.000.000 dolara za informacije o Kajišemi i drugim beguncima traženim za izvršenje genocida u Ruandi.

Hapšenjem Kajišeme, UN i dalje traži još trojicu istaknutih osumnjičenih.

Još jedan begunac je uhvaćen 2020. u predgrađu Pariza nakon više od 20 godina bekstva.

Felisijen Kabuga, „jedan od najtraženijih begunaca na svetu", za koga se tvrdi da je bio vodeća ličnost u ovom genocidu, uhapšen je u zajedničkoj operaciji sa francuskim vlastima.

(EURACTIV.RS)