Društvo

PRONAĐENO NA HILJADE UKRADENIH ARTEFAKATA OD NEPROCENJIVE VREDNOSTI: U akciju uključeno stotine italijanskih policajaca

Autor Aleksandra Vrbica

Italijanska policija uhapsila je 21 od 51 osumnjičenog u operaciji koja je uključivala stotine policajaca, saopštile su vlasti u sredu na konferenciji za novinare u južnoj italijanskoj regiji Pulja.

Izvor: Screenshot Twitter / _Carabinieri_

Hiljade artefakata velike istorijske i finansijske vrednosti, uključujući predmete izvađene iz grobova i arheoloških iskopina, pronađeno je u Italiji nakon velike operacije policije, saopštile su vlasti.

Italijanska policija uhapsila je 21 od 51 osumnjičenog u operaciji koja je uključivala stotine policajaca, saopštile su vlasti u sredu na konferenciji za novinare u južnoj italijanskoj regiji Pulja.

Uhapšeni su pod istragom zbog „brojnih tajnih iskopavanja, primanja ukradene robe i nedozvoljenog promovisanja, na nacionalnom i međunarodnom nivou, veoma važnih arheoloških nalaza", rekao je Renato Niti, glavni tužilac zadužen za istragu u Traniju, Pulja, u izjavi za štampu.

Šta je pronađeno?

Vlasti su povratile 3.586 komada "neprocenjive istorijske, umetničke i komercijalne vrednosti" u Pulji, Bazilikati, Kampaniji, Abrucu, Laciju i Trentinu Alto Adiđeu, rekao je Vinćenco Molineze, šef karabinjera zaduženih za umetnine, na konferenciji za novinare.

Takođe su pronašli 60 detektora metala i drugih predmeta namenjenih tajnim iskopavanjima, uključujući dugačke metalne šiljke i lopate.

Izvor: Screenshot Twitter / _Carabinieri_

U severnoj italijanskoj opštini Lavis otkriveno je 1.679 bronzanih i srebrnih arheoloških novčića - iz Magna Graecia, rimskih i vizantijskih kovnica - koji datiraju između 4. veka pre nove ere i 3. veka nove ere. Stotine novčića koji datiraju iz doba rimskog carstva pronađeno je u gradu Čampino, u blizini Rima.

Tegovi za razboj, vrčevi, šolje, tanjiri, minijaturne vaze i uljane lampe bile su među dragocenostima pronađenim u gradu Spinacola na jugu zemlje.

Mnoge od artefakata odneli su "tombaroli" - ili pljačkaši grobova - u Kampaniji, Bazilikati i Pulji i prodali ih kolekcionarima širom Italije i sveta, saopštile su vlasti.

Većina njih nije dokumentovana i nikada ranije nisu viđeni delovi uzeti direktno iz neistraženih arheoloških iskopina, dodale su vlasti.

„Istraga je omogućila da se utvrdi i obuzda impresivna akcija otimanja na štetu arheološkog nasleđa naše teritorije, izuzetnog kulturnog bogatstva", rekao je javni tužilac Niti na konferenciji za novinare.

Izvor: Screenshot Twitter / _Carabinieri_

Niti je rekao da ta operacija „pokazuje kako se na našoj teritoriji još uvek nalaze neizmerna blaga", privlačeći „pljačkaše i beskrupulozne trgovce".

Istraga je počela prošle godine nakon što je otkriveno nekoliko tajnih iskopina u regionu Kanosa u Pulji, odakle se smatra da potiču svi predmeti.

Pljačkanje antičke umetnosti u Italiji nije nova pojava.

Ispostavilo se da je pandemija kovid-19 ponudila lopovima nove mogućnosti da upadnu u zatvorena arheološka nalazišta, crkve i muzeje u potrazi za neprocenjivim artefaktima, dok je policija bila na zadatku da sprovede blokade.

Artur Brend, jedan od najistaknutijih umetničkih detektiva u Evropi i autor knjige „Hitlerovi konji: Neverovatna istinita priča o detektivu koji se infiltrirao u nacističko podzemlje", rekao je za CNN 2021. godine da je najmanje polovina drevnih rimskih artefakata koji su tada bili na tržištu ukradena.

(EURACTIV.rs)