Društvo

KATASTROFALNE POPLAVE POGODILE ITALIJU: Situacija se pogoršava jer kiša ne prestaje, a niivo reka i dalje raste

Autor Tamara Milošević Grbić

Najmanje osam ljudi je poginulo u velikim poplavama i klizištima u severnoj italijanskoj oblasti Emilija Romanja, a više od 5.000 stanovnika je bilo primorano da se evakuiše, javio je CNN pozivajući se na lokalne vlasti.

Izvor: TOMMASO ROMANIN/EPA

Lokalne vlasti u oblasti Emilija Romanja u Italiji upozorile su da situacija može da se pogorša jer kiša ne posustaje, a nivo reka i dalje raste.

Četrnaest reka je izlilo se iz korita u regionu, primoravajući ljude u gradovima poput Čezene da se popnu na krovove svojih zgrada kako bi izbegli nadolazeću vodu, preneo je Rojters.

Vatrogasci su ih spasili helikopterima ili gumenim gumenjacima.

Ukupno 600 vatrogasaca raspoređeno je iz cele Italije da pomognu u evakuaciji u regionu nakon što je najduža italijanska reka Po izlila iz korita“, navodi se u tvitu italijanskog Odeljenja za civilnu zaštitu.

Od stanovnika brojnih oblasti širom regiona, uključujući grad Bolonju, zatraženo je da ne napuštaju svoje domove.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izrazila je u objavi na Tviteru "potpunu solidarnost sa pogođenim stanovništvom" i poručila da vlada pažljivo prati događaje i da je spremna da pruži pomoć.

Železničke veze između gradova u regionu su prekinute, a u nekim gradovima vlasti su zatvorile škole. Opštine duž Jadrana blokirale su pristup plažama zbog jakih vetrova i visokih talasa. Proradila su i klizišta. Apeluje se na stanovnike određenih oblasti da izbegavaju nepotrebna putovanja i da rade od kuće ako je moguće.

(EURACTIV.rs)