Društvo

POPLAVE U HRVATSKOJ: Zbog nabujale Une kritično u Hrvatskoj Kostajinici

Autor Milena Antonijević

Meteorolozi najavljuju nove obilne padavine što znači da će rasti vodostaji gotovo svih reka u Hrvatskoj.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

U mnogim delovima Hrvatske vodostaji reka rastu jer kiša ne prestaje. Najviše je problema je u Hrvatskoj Kostajnici jer Una raste iz sata u sat pa je proglašeno vanredno stanje, nakon što je vodostaj popodne prešao 450 centimetara, javljaju hrvatski mediji.

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar za boračka pitanja, Tomo Medved, je nakon sastanka predstavnika civilne zaštite i ostalih službi u Hrvatskoj Kostajnici pred novinarima zahvalio svim službama iz Grada i Sisačko-moslavačke županije, vatrogascima, vojsci, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS), Crvenom krstu i ostalima koji su se angažirali u odbrani od poplava.

Naglasio je da je ovo, u poslednjih devet meseci, šesta odbrana od poplava u Kostajnici te da je razoran potres oštetio nasipe na 19 mesta. Rekao je i kako je u Kostajnici započet projekat pronalaženja trajnog rešenja, koji bi trebao biti završen do kraja godine, a vredan je oko četiri milona evra. Podsetio je i na projekte zaštite od poplava u Petrinji i Jasenovcu.

Pozvao je građane da, ako treba da spašavaju životinje, ne ugrožavaju svoj život, nego da se obrate HGSS-u. Građanima su takođe preporučili da bi trebalo da prokuvaju vodu za piće jer su parametri na granici zdravstvene ispravnosti.

Ministar odbrane, Mario Banožić, izvestio je da je području Hrvatske Kostajnice u poslednja 24 sata angažovano 300 hrvatskih vojnika, od kojih je 150 u pripravnosti. Napunili su oko 45.000 vreća, za 500 metara zečjeg nasipa. Dodao je kako će se u odbranu od poplava uključiti još vojnika, u skladu sa potrebama.

(EURACTIV.rs)