Društvo

TRAMP OSUĐEN ZBOG NAPASTVOVANJA KOLUMNISTKINJE: Mora da joj plati pet miliona dolara, presudu nazvao "lovom na veštice"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Donald Tramp osuđen je zbog napastvovanja kolumnistkinje i moraće da joj plati pet miliona dolara odštete. Na društvenim mrežama napisao da i dalje ne zna ni ko je ona.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Donald Tramp proglašen je krivim za zlostavljanje i klevetu u slučaju kolumnistkinje I Džin Kerol. Građanska parnica okončana je u utorak pred sudom u Njujorku, a bivši američki predsednik i aktuelni predsednički kandidat moraće Kerolovoj da isplati pet miliona dolara.

Ovo je prvi put da je Tramp proglašen krivim za seksualni napad. Porota je odlučila i da je kriv za klevetu jer je tvrdnje Kerolove nazvao "lažima i prevarom". 

Porota sačinjena od šest muškaraca i tri žene odlučila je da Tramp nije kriv za silovanje i oslobodila ga te optužbe zbog napada koji se navodno dogodio devedesetih godina u jednoj robnoj kući. Tramp nije svedočio, ali je poroti prikazan snimak ranijeg davanja iskaza u kojem je porekao silovanje. Ispred sudnice održani su i protesti podrške ženi koja ga je optužila.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Kerolova je pokrenula građansku parnicu protiv Trampa nakon što je Njujork usvojio zakon po kojem žrtve napastvovanja mogu da tuže osumnjičene godinama nakon navodnog napada.

U građanskim parnicama, teret dokaza smatra se manjim nego u krivičnim. Porota ne mora da utvrdi postojanje krivice izvan razumne sumnje, već samo da razmotri dokaze i donese odluku. Takođe, Tramp neće biti unet u registar seksualnih prestupnika.

"Danas je svet saznao istinu. Ova pobeda nije samo moja, već pripada i svakoj drugoj ženi koja je ispaštala jer joj nisu verovali", saopštila je Kerolova.

Advokatski tim Donalda Trampa kratko je saopštio da će on podneti žalbu na presudu, dok se on oglasio na svojoj društvenoj mreži "Truth". Tramp (76) je velikim slovima napisao da "uopšte ni ne zna" ko je Kerolova, i da je presuda "sramota i nastavak najvećeg lova na veštice svih vremena".

Izvor: EPA/CJ GUNTHER

Donald Tramp je inače optužen i za prevaru i to po 34 tačke optužnice, a taj slučaj biće nastavljen tokom jeseni pred sudom u Njujorku.

(EURACTIV.rs)