Društvo

UNIVERZITET U SAUDIJSKOJ ARABIJI PODMITIO HOLANDSKE NAUČNIKE: Primili novac za lažne informacije

Autor Aleksandra Vrbica

Imenovanjem UKS kao svog primarnog poslodavca, univerzitet bi se popeo na prestižnoj Šangajskoj rang listi - rang listi najboljih univerziteta na svetu - dok bi prvobitni univerzitet naučnika bio lošije rangiran na istoj listi.

Izvor: EPA-EFE/JEROEN JUMELET

Dva holandska naučnika prihvatila su ponudu da lažno predstave institut na Univerzitetu kralja Sauda (UKS) u Rijadu kao primarni institut na kojem rade, proglasivši ga prvim poslodavcem u tri publikacije za godinu dana, navodi se u prošlonedeljnom izveštaju.

Prema Volkskrantu, koji je objavio izveštaj, holandski naučnici su primili imejlove od zvaničnika UKS, koji su im ponudili 70.000 evra za godinu dana i dodatnih 50.000 evra za projekte.

Imenovanjem UKS kao svog primarnog poslodavca, univerzitet bi se popeo na prestižnoj Šangajskoj rang listi - rang listi najboljih univerziteta na svetu - dok bi prvobitni univerzitet naučnika bio lošije rangiran na istoj listi.

„Znam da je to siva zona, na ivici, i razumem da postoje kolege koje to radije ne bi uradile", izjavio je Vinćenco Foljano, profesor prehrambene tehnologije na Univerzitetu i istraživanju Vageningen, jedan od dvojice profesora koji su pristali na dogovor.

„Ali mnogo gore stvari se dešavaju u akademskoj zajednici. Osim toga, ovim novcem možete platiti istraživanja i doktorske studije studentima. Tako da mislim da ima vrednost", izjavio je Foljano.

Uprkos tome što je Foljano izjavio da je njegov matični univerzitet odobrio saradnju sa UKS, portparol Univerziteta i istraživanja Vageningen rekao je javnom servisu NOS da je univerzitet pokrenuo internu istragu.

„Ako se ispostavi da je tačno da su naučnici sa našeg univerziteta sklopili ovaj dogovor, mi se distanciramo od njega", rekao je portparol.

Drugi naučnik koji je prihvatio saudijsku ponudu bio je profesor emeritus biodiverziteta gljiva Teun Boekhout. On je naveo da mu je „značajan novac" saudijske obrazovne institucije omogućio da nastavi svoj istraživački projekat i nakon penzionisanja kao profesora.

Holandski ministar obrazovanja, kulture i nauke Robert Dijkgraf kritikovao je saradnju profesora sa Saudijskom Arabijom.

„Smatram da je veoma neprihvatljivo kada naučnici u Holandiji lažno navode strani univerzitet kao svog prvog poslodavca", napisao je na Tviteru.

„Oni prodaju holandske univerzitete (njihove prave poslodavce) na kratko, podrivajući poverenje u nauku. Naučnicima ne bi trebalo dozvoliti da prodaju svoj akademski integritet za novac", dodao je on.

Izveštaj dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je El Pais izveštavao da se Saudijska Arabija takođe obratila španskim naučnicima sa sličnim ponudama, a prošle godine ih je prihvatilo 11 naučnika.

(EURACTIV.rs)