Društvo

TUŽILAŠTVO ĆE TRAŽITI PRITVOR ZA OCA DETETA KOJE JE POČINILO ZLOČIN U OSNOVNOJ ŠKOLI: Otac negirao optužbe

Autor Tamara Milošević Grbić

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu završeno je saslušanje oca deteta koje je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubilo devet i ranilo osam osoba

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Saslušanje oca deteta koje je počinilo zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" trajalo je više od tri sata, a prema saznanjima koje prenosi RTS, osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu, a tužilaštvo je najavilo da će tražiti određivanje pritvora.

Tužilaštvo će predložiti sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Više javno tužilaštvo saopštilo je da se sumnja da je otac deteta u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, otac je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19 mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni otac poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ "Vladimir Ribnikar" u Beogradu, koju inače pohađa, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđanja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

S obrzirom da je počinalac tog zločina dete starosti 13 godina i ne može krivično da odgovara.

Takođe, nije poznato kakva će biti dečakova dalja sudbina.

(EURACTIV.rs)