Društvo

JOŠ JEDNO MASOVNO UBISTVO U SRBIJI: Osmoro mrtvih u Mladenovcu, uhapšen napadač

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Novo masovno ubistvo u Srbiji, napadač pucao u Mladenovcu i ubio osmoro i ranio 13 ljudi.

Izvor: rts/printscreen

Osumnjičeni za pucnjavu kod Mladenovca uhapšen je u okolini Kragujevca, potvrdio je MUP. Kako se navodi, on se sumnjiči da je noćas vatrenim oružjem usmrtio osam i ranio 14.

Sinoć pre ponoći u selu Dubona kod Mladenovca u oružanom napadu za koji se sumnjiči poginulo je osmoro ljudi, dok je 14 ranjeno. Napad je počeo u selu Dubona, kada je iz automobila u pokretu mladić počeo da puca iz automatske puške, a nakon toga pucao je i u selima Malo Orašje i Šepšin. Povređene osobe su zbrinute u bolnicama.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obratila se javnosti ispred Urgentnog centra u Beogradu i saopštila kakvo je zdravstveno stanje teško povređenih iz masakra u okolini Mladenovca koji su smešteni u Urgentnom centru i u KBC "Dragiša Mišović".

Ona se zahvalila hitnoj pomoći Mladenovca, ekipama iz Smedereva i Beograda koje su brzo došli i sitakla da je čak i policija rekla prvo je stigla hitna pa tek onda oni.

"Želim da se zahvalim i svima koji su učestvovali u celoj akciji, a posebno mojim kolegama koji su sinoć ovde radili neverovatnom brzinom. Kolege su napravile pravu trijažu, ali nažalost tri pacijenta su preminula u Mladenovcu, kao i jedan dečak u Orašju. Prostrelne rane su takve da ne možete nikada da budete sigurni šta će se dešavati. Svi u lancu su radili kako treba. Svi su odreagovali dobro. Preminuli u Mladenovcu nisu mogli da budu spašeni. Preminuli su na licu mesta. Nikada ne možete biti sigurni kada su nanete povrede vatrenim oružjem. Sinoć je preminulo osmoro, a 13-oro je imalo povrede prostrelnim oružjem, svi su u životnoj opasnosti", objasnila je ministarka Grujičić.

"Pacijent koji je primljen sa povredama grudnog koša, opersan je i u stabilnom stanju. Devojka koja je imala povredu glave čekaće je bar još jedna hirurša intervencija. Druga devojka sa teškim povredama unutrašnjih organa je u nestabilnom stanju, dok je mladić sa povredom noge imao je prekid i arterije i povredu venskog krvotoka. Anesteziolozi i hirurzi uspeli su da zaustave krvarenje. Devojka 2003. godine sa povredama ekstremiteta je stabilno. Mladić sa povredom grudnog koša je operisan i nalazi se u stabilnom stanju, ali ima prelom prvog pršljena i trenutno ne pokreće noge.", navela je ministarka zdravlja.

U Urgentnom centru operisan je čovek sa žestokom povredom bubrega, koji je morao da bude odstranjen, kao i dva pacijenta sa povredom karlice i donjih ekstremiteta, rekla je Grujičić i dodala da su tri pacijenta zbrinuta u Opštoj bolnici u Smederevu od kojih je jedan pacijent zbog povrede grudnog koša naknadno prevezen u Beograd na dalju opservaciju.

Druga dva pacijenta su operisani u bolnici u Smederevu i stabilno su, izjavila je minisarka zdravlja

Za mladićem je tragalo oko 600 pripadnika specijalnih jedinica policije koji su jutros, oko pet časova, krenuli u fizičku pretragu sela oko Mladenovca.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić ocenio je da se radi o terorističkom napadu.

 Nova masovna pucnjava dogodila se usred noći u Srbiji. U Mladenovcu je mladić star 21 godinu otvorio vatru iz automatskog oružja i ubio najmanje osmoro ljudi, a ranio njih deset, po prvim informacijama. Dvoje ranjenih su životno ugroženi, a svi su prebačeni u bolnice u Beogradu. 

Potraga za napadačem trajala je satima, raspisana je poternica i opkoljeno područje gde se nalazio. U potragu su bile uključene i specijalne jedinice i helikopterske jedinice MUP-a. Uhapšen je nešto posle osam časova ujutru.

Ka Mladenovcu su upućena brojna vozila Hitne pomoći. Napadač je najpre pucao u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin. Ministar policije, Bratislav Gašić je pucnjavu kod Mladenovca nazvao terorističkim aktom.

Prema prvim informacijama, napadač ima dosije i u njegovoj vikendici je pronađen arsenal oružja.

Napad se dogodio samo dva dana nakon što je učenik (13) ubio devetoro ljudi u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

(EURACTIV.rs)