Društvo

NAPAD PLANIRAN MESEC DANA, UHAPŠEN I OTAC DEČAKA: Predloženo spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost

Autor Tamara Milošević Grbić

Dečak koji je počinio napad u osnovnoj školi planirao ga je mesec dana. Predložene mere uključujući i spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost maloletnika.

Izvor: rts/printscreen

Ministri prosvete Branko Ružić, policije Bratislav Gašić, zdravlja Danica Grujičić i načelnik Policijske uprave Veselin Milić obratili su se javnosti povodom tragedije koja se dogodila jutros u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar"

Konferencija je počela minutom ćutanja, a ministar prosvete Ružić najavio je trodnevnu žalost.Ministarka zdravljadetaljno je govorila o povredema ranjenih i istakla da se jednoj devojčici i nastavnici bore za život. Ministar policije kazao je da je otac dečaka uhapšen kao i da su oba pištolja imala legalne dozvole. Načelnik Policijske uprave rekao je da prema saznanjima kojima raspolažu zločin je planiran od strane dečaka mesec dana i da je imao detaljno razrađen plan sa iscrtanim mapama kao i spisak dece kojoj želi da naudi.

Na pitanje da li je dete bilo žrtva vršnjačkog nasilja ili da je kako se priča pretio nekoliko puta da će baciti bombu ministar Ružić kazao je da sistem nije zakazao jer se radilo o posekotini usne koju je zadobio na času glume u privatnoj školi koja nije u sistemu.

"O tome da je pretio šta će učiniti niko nam nije ukazao. Dajte ime toga ko tu informaciju zna jer će nam pomoći da sankcionišemo koga bi trebalo ako je ta informacija tačna u šta čisto sumnjam. I molim da pričamo samo činenicama", rekao je ministar prosvete.

Ružić je ukazao i na to da je Srbija je deo sveta u kojoj se ovakve stvari sve češće dešavaju.

"Poguban je uticaj interneta i igrica, takoreći zapadnih vrednosti i neophodan je totalni zaokret. "Danas smo imali sadržajan razgovor sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i naravno da ćemo koliko danas i kao Vlada, a siguran sam da će to učiniti i predsednik, izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih, da svoje najmilije isprate na miru", naglasio je Ružić dodajući da je sada potrebno da čitav sistem pokaže da li ima potencijal da izađe na kraj sa ovim.

Rekonstruišući događaj Milić je objasnio da je dete koje je počinilo zločin imalo i pripremljenu torbu u kojoj su bila i četiri molotovljeva koktela.

"Kako je sam izjavio, ovo je bio spisak dece koje je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu. Kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Ovo je pronađeno na njegovom stolu. Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma. Kako koje dete likvidira i po kom broju. Koga će iz kog razreda da likvidira imao je brojeve", rekao je Milić.

Otac deteta koje je izvršilac ovog teškog dela uhapšen je, rekao je ministar policije i dodao da su oba pištolja imala legalne dozvole izdate na njegovo ime.

"On tvrdi da je pištolje držao u sefu pod šifrom ali je dete očigledno znalo šifru. On je kako prema nezvaničnim informacijama sa ocem išao u streljanu i trenirao pucanje. Da li dete od 12, 13 godina sme time da se bavi", postavio je pitanje Gašič i naglasio da će prema ocu biti podnete zakonom predviđene mere.

"Otac izvršioca ovog teškog dela je uhapšen, oba pištolja su imala legalne dozvole od strane muškog roditelja. On tvrdi da su bili zaključana u sefu pod šifrom i da je dete očigledno znalo širfu", pojasnio je Gašić i istakao je dete je imalo i tri puna okvira sa po 15 metaka.

Institut za mentalno zdravlje imaće dva telefona za sve kojima je potrebna podrška i pomoć.

"Svako ko bude hteo, biće i primljen lično na Institut.O dečaku koji je ovo uradio odlučiće nadležne institucije, rekla je ministarka Grujičić.

Vučić: Spustiti granicu krivične odgovornosti na 12 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se uživo javnosti i predložio niz mera nakon masakra koji se dogodio u školi.

Vučić je izjavio da bi trebalo uvesti moratorijum za držanje i nošenje oružja u naredne dve godine, izvršiti reviziju svih dozvola za držanje oružja, kao i kontrolu načina na koji lica koja imaju dozvole drže oružje.

Izvor: RTS/screenshot

Predložena je i kontrola streljana, kao i propisivanje krivično-pravne odgovornosti za lica koja omoguće maloletnicima da dođu u posed oružja ili ih uče da njime rukuju.

Starosna granica za krivičnu odgovornost maloletnih lica mogla bi da bude spuštena sa 14 na 12 godina, u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima. Predloženi su i pooštrene sankcije za nepoštovanje proopisnih obaveza pružaocima medijskih usluga, kao i obavezni šestomesečni testovi na narkotike u srednjim školama.

(EURACTIV.rs)