Društvo

BROJ PRETNJI I NAPADA NA NOVINARE UDVOSTRUČEN: U Srbiji 90 odsto ima manje plate od proseka

Autor Tamara Milošević Grbić

Svetski Dan slobode medija, obeležava se danas širom sveta uz ocenu da su novinarska profesija, mediji i medijski radnici u sve težem položaju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Udruženje novinara Srbije upozorava u svom saopštenju da je broj pretnji i napada na novinareu Srbiji udvostručen u odnosu na 2021. godinu, dok Sindikat novinara Srbije (SINOS) ukazuje da su novinari u Srbiji nedovoljno plaćeni, bezmalo 90 odsto njih ima plate manje od proseka.

Na objavljenom svetskom Indeksu medijskih sloboda Ropertera bez granica za 2023. godine, Srbija zauzima 91. mesto, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad od 12 mesta.

Brojne organizacije ukazale su na probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji u kojima rade.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 1993. godine odlukom Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

"Imamo uobičajene napade na slobodu štampe, fizičke napade, ubistva, napade tokom pokrivanja protesta. Prema podacima iz prošle godine, broj ubistava novinara porastao je za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Postoje i novi problemi, na primer u vezi sa onlajn uznemiravanjem novinara. Naši podaci pokazuju da je 73 odsto novinara koje smo intervjuisali za ovo istraživanje reklo da su trpeli onlajn uznemiravanje", kaže Giljermo Kanela de Soza Godoi iz Uneska, preneo je RTS. 

Udruženje novinara Srbije navelo je povodom Svetskog dana slobode medija da će godinu između obeležavanja dva Dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po dvostruko većem broju pretnji, pritisaka i napada u odnosu na period između 3. maja 2021. i 3. maja 2022. godine, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi u ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića kojom je bivši predsednik Opštine Grocka osuđen na pet godina zatvora.

Najveći broj novinara u Srbiji, čak 90 odsto njih, nisu dovoljno plaćeni i plate su im manje od republičkog proseka, a često su i na nivou minimalne zarade, navodi se u proglasu Sindikata novinara Srbije (SINOS) izdatom povodom Svetskog dana slobode medija.