Društvo

ITALIJANSKI SINDIKATI NAPADAJU PREMIJERKU ZBOG SEDNICE NA PRAZNIK RADA: Potez Melonijeve je "čin propagande"

Vlada je pozvala sindikate u nedelju kasno uveče "povodom mere koju je već donela i koju će preduzeti u ponedeljak ujutru", a pritom nije dala nikakav prostor za pregovore, rekao je Mauricio Landini iz Opšte konfederacije rada Italije.

Izvor: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Odluka italijanske premijerke Đorđe Meloni da u poslednjem trenutku sazove sednicu Veća ministara na Praznik rada zahtevajući prisustvo sindikata kako bi razgovarali o novoj meri izazvala je nezadovoljstvo obe strane.

Vlada je pozvala sindikate u nedelju kasno uveče "povodom mere koju je već donela i koju će preduzeti u ponedeljak ujutru", a da pritom nije dala nikakav prostor za pregovore, rekao je Mauricio Landini, lider Opšte konfederacije rada Italije (CGIL).

Mera će uključivati ukidanje finansijske podrške koja ima za cilj da pomogne reintegraciju u svet rada i socijalnu inkluziju, pokretanje dodatka za porodice sa osobama sa invaliditetom, maloletne osobe, osobe starije od 60 godina.

„To nije ono što tražimo već dugo, ali ćemo proceniti šta će se konkretno sprovesti", rekao je Landini.

Sindikati zahtevaju od vlade da "veoma značajno" podigne plate i sprovede "pravu" poresku reformu - koja bi ciljala finansijske prihode i prihode od nekretnina i smanjila oporezivanje najamnog rada. Oni takođe pozivaju vladu da se bori protiv neizvesnog položaja radnika.

U Italiji imamo mnogo nedovoljno plaćenog posla, ili se u nekim slučajevima čak možete naći u situaciji da morate da platite da biste radili. Mislim da to više nije prihvatljivo", rekao je Landini, ističući da "skoro 120.000 mladih" odlazi iz zemlje.

Eli Šlajn, liderka opozicione Demokratske stranke, takođe je osudila Melonijevu, rekavši da nove mere imaju za cilj povećanje nesigurnosti zaposlenja promovisanjem privremenih ugovora.

„Dosta nam je da gledamo gomilu loših poslova zbog kojih su mladi ljudi, posebno na jugu, osuđeni na nepodnošljive i nesigurne uslove", rekla je Šlajn.

Eli Šlajn
Izvor: EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA

Radite na Praznik rada?

Landini je takođe kritikovao dan kada je vlada odlučila da održi sednicu vlade na kojoj bi se odobrio paket mera za rad, tvrdeći da je to loš primer, prenela je ANSA.

Meloni je Landinijeve reči označila kao "nerazumljive" i pozvala je na "poštovanje" rada vlade.

„Mislim da je dobar signal za one poput nas koji su privilegovani da na ovaj praznik ispoštuju svoju posvećenost, radnike i odgovore koje oni čekaju", rekla je Meloni.

Ona je takođe sugerisala da ovom logikom, ako vlada ne radi na Praznik rada, ne bi trebalo da se desi ni veliki tradicionalni veliki koncert na rimskom trgu Pjaca San Đovani istog dana.

„Podsetila bih sekretara Landinija da 1. maja radi mnogo ljudi, od konobara do lekara, policije i tehničara koji omogućavaju koncert na Pjaci San Đovani", rekla je premijerka i dodala da bi u suprotnom koncert trebalo da bude organizovan nekog drugog dana.

Za Pjera Paola Bombardijerija, sekretara italijanske Unije za rad (UIL), potez Melonijeve je bio "čin propagande" koji je imao za cilj da baci u senku tradicionalni koncert.

„Postoji problem u metodi: vlada nas saziva večeras u 19 časova na uredbu u kojoj verovatno neće biti moguće izmene", rekao je on u nedelju.

„Kao i širom Evrope, potrebno je da zadržimo nivo podrške onima kojima je ona potrebna. Broj siromašnih se udvostručio, a nejednakost je sve veća", naglasio je Bombardijeri nakon što je objasnio da mere koje je predložila Meloni nisu dovoljne da se reše to pitanje.

(EURACTIV.rs)