Diplomatija

UNAPREĐENJE RADA CARINE ZNAČAJNO ZA ODRŽIVI RAZVOJ SRBIJE

Izvor Promo

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se u sredu 19.aprila sa generalnim sekretarom Svetske carinske organizacije (SCO) Kuniom Mikurijom.

Izvor: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Njih dvoje su razgovarali o unapređenju rada carine, digitalizaciji, modernizaciji i jačanju kadrovskih kapaciteta.
Brnabić je naglasila da je proteklih godina dosta urađeno na digitalizaciji carine, čime je učinjen značajan napredak.
Takođe, premijerka je ukazala i na značaj carine u održivom razvoju Srbije, budući da je to važna oblast za privredni rast i unapređenje ekonomije.

Izvor: Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Ona je istakla da je inicijativa „Otvoreni Balkan” savršen model za povezivanje regiona i brži protok ljudi i robe, naglasivši da je regionalna saradnja izuzetno značajna za Srbiju, i politički i ekonomski, i da zato veruje da će taj format biti unapređen i povećati broj članica.
Generalni sekretar SCO je istakao da je u prethodnim godinama digitalna tehnologija ubrzano napredovala i da danas carine sveta treba da se povezuju sa drugim agencijama, bazama komercijalnih podataka i otvorenim platformama informacija.
Mikurija je naveo da SCO podstiče saradnju carinskih administracija i trgovinske zajednice, kako bi se unapredila komunikacija, pre svega u oblasti bezbednosti trgovine.

On je ponudio direktnu podršku u vidu agendi, saveta i drugih oblika pomoći SCO u sprovođenju ciljeva carine Srbije, koju vidi kao zemlju koja ima veliki potencijal za razvoj.

Tagovi