Diplomatija

AZERBEJDŽANSKA KULTURA U BEOGRADU: Otvorena izložba „Azerbejdžan, zemlja vatre“

Izvor Promo

Izložba pod nazivom “Odlar Yurdu, Azərbaycan – Azerbaijan – the Land of Fire” (srp. Azerbejdžan – zemlja vatre)organizovana u okviru Dana kulture Azerbejdžana u Beogradu.

Izvor: Promo/Goran Zlatković

Izložba posvećena azerbejdžanskom kulturnom nasleđu, otvorena je u Palati umetnosti „Madlena“ postavkom nekih od bisera kulture ove evroazijske zemlje.

U svom pozdravnom govoru, ambasador Azerbejdžana Nj.e. Kamil Hasijev je izrazio zahvalnost saradnicima koji su pomogli u organizaciji izložbe, istakavši da posebna zahvalnost ide umetnicima i muzičarima na njihovom talentu i posvećenosti.

– Nacionalna umetnost, nacionalna muzika i nacionalni plesovi su živopisan izraz vekovne kulturne i umetničke tradicije naroda Azerbejdžana. One govore univerzalnim jezikom lepote, harmonije i humanizma – rekao je Hasijev.

Zemlja vatre, hramova mnogih religija, divna priroda, spoj istoka i zapada, svu svoju veličanstvenost pokazala je kroz koncert Državnog ansambla azerbejdžanske pesme i igre Fikreta Amirova, čije je predstavljanje beogradskoj publici obeležilo početak trodnevne izložbe. Kombinujući nacionalnu muziku, koreografiju i pripovedanje, ovaj ansambl je pokazao ukorenjenost Azerbejdžanaca u drevnom nasleđu i istoriji.

Neposredno nakon ovog nastupa, gosti su imali priliku da pogledaju kratki dokumentarni film o drevnim tradicijama izrade ćilima u Azerbejdžanu – umetnosti koja spaja prirodu, istoriju i način života u ovoj evroazijskoj zemlji i koja je učinila da azerbejdžanski ćilim bude uvršten na listu nematerijalne baštine UNESKA krajem 2010. godine.

Tokom večeri prikazan je još jedan biser azerbejdžanske kulture i, prema UNESKU, remek-delo usmene i nematerijalne baštine čovečanstva – Mugham. Ova veoma složena umetnička forma koju izvode „Mugham” i Jasmine Trubetaš jedna je od mnogih klasičnih kompozicija koje kombinuju klasičnu poeziju i specifičnu lokalnu i muzičku improvizaciju.

Tokom izložbe, ljubitelji očaravajućih svetskih kultura bili su u prilici da vide tradicionalne azerbejdžanske ćilime Azerhalča kao i Karabaha – nacionalnu azerbejdžansku nošnju dizajnerke Gulnare Halilove. Na mestu koje će biti posebno zanimljivo najmlađima, biće prikazani i ručno rađeni likovi igračaka inspirisani azerbejdžanskim folklornim pričama azerbejdžanske umetnice Diane Isajeve.

Pored toga, na izložbi „Azerbejdžan – vatrena zemlja” predstavljeni su crteži rađeni u tehnici tuša i apstraktne slike inspirisane arhitekturom Bakua i lepotom Apšeronskog poluostrva azerbejdžanske umetnice Jevgenije Turkoglu, koja živi i stvara u Beogradu.

Posebnu pažnju privukli su radovi dizajnerke Lejle Hasijeve, doktorke medicine po obrazovanju i umetnice po strasti. Khasiieva je primenila tehniku kurama, poznatiju kao prošivanje ili pačvork, u proizvodnji nameštaja, dodajući tako duh inovacije.

Na samom kraju posetioci su uživali u degustaciji azerbejdžanskog čaja i “pahlave”, najpoznatijeg nacionalnog slatkiša od tankih slojeva peciva sa medom i seckanim orasima.