Diplomatija

U Beogradu otvorena prva kancelarija Cassa Depositi e Prestiti van Evropske unije

Izvor Promo

Za Cassu Depositi e Prestiti radi se o širem pokretanju strategije za jačanje svoje aktivnosti podrške inicijativama održivog rasta preduzeća u ekonomijama u ekspanziji.

Izvor: Promo/ Ambasada Italije

Posle onog u srpskoj prestonici, planiraju se dva nova predstavništva u Severnoj Africi, u Kairu i Rabatu

Potpisana dva ugovora o finansiranju u korist Banca Intesa Beograd i UniCredit Bank Srbija u ukupnoj vrednosti od 50 miliona evra, što će dozvoliti aktiviranje sredstava od najmanje 100 miliona koja će biti izdvojena za rast od cca. 250 lokalnih MSP-a

Sredstva, dodeljena kao deo Investicionog okvira za Zapadni Balkan koji promoviše Evropska unija, omogućiće dvema glavnim italijanskim bankama koje posluju u zemlji da obezbede finansiranje po povoljnim stopama lokalnim preduzećima koja posluju u sektorima sa velikim ESG uticajem.

Svečano je otvorena u Beogradu prva kancelarija Cassa Depositi e Prestiti van Evropske unije, posvećena čitavom prostoru Zapadnog Balkana. Svečanoj ceremoniji presecanja trake prisustvovali su Luka Gori (Luca Gori), ambasador Italije u Srbiji, Dario Skanapjeko (Dario Scannapieco), izvršni direktor CDP-a i Goran Aleksić, državni sekretar ministra spoljnih poslova Srbije i bivši ambasador u Rimu.

Za CDP, u ulozi italijanske finansijske institucije za razvojnu saradnju, ovo otvaranje predstavlja prvi korak šire strategije usmerene na jačanje prisustva i poslovanja u podršci inicijativama održivog razvoja preduzeća u ekonomijama u ekspanziji. Posle onog u srpskoj prestonici, planiraju se dva nova predstavništva u Severnoj Africi, u Egiptu u Kairu i u Maroku u Rabatu.

U Beogradu, prvo prisustvo CDP-a van EU-a, dodatno jača podršku Grupe ekonomskoj strukturi Zapadnog Balkana nakon nedavnog početka aktivnosti nove kancelarije Simest-a, kompanija CDP grupe koja podržava rast italijanskih kompanija u inostranstvu.

„Svečanim otvaranjem kancelarije u Beogradu – komentarisao je Dario Skanapjeko – međunarodna uloga CDP-a se dodatno jača i nastavlja se sa planom novih kancelarija van EU-a koji takođe ima za cilj da uključi afrički kontinent sa novim kancelarijama u Kairu i Rabatu. Želimo da poslujemo sve efikasnije kao spona između evropskih resursa u Italiji i ekonomija u kojima smo pozvani da obavljamo svoju ulogu finansijske institucije za razvojnu saradnju: ugovori o finansiranju sa Banca Intesa Beograd i UniCredit Bankom Srbija, zahvaljujući kojima ćemo podržati najmanje 250 MSP-a na području, potvrda su konkretnosti našeg opredeljenja u ovom pravcu“.

„Otvaranje kancelarije Cassa Depositi e Prestiti u Beogradu prati otvaranje Simest-a i Sace-a. Ovim je završen projekat jačanja italijanskog sistema u Srbiji koji je ministar Tajani pokrenuo u martu 2023. godine povodom Poslovno naučnog foruma. Beograd postaje prvo sedište izvan EU-a u kojem italijanski sistem može da računa na tako širok spektar institucionalnih aktera“, izjavio je ambasador Luka Gori.
Potpisana dva ugovora o finansiranju sa Banca Intesa Beograd i Bankom UniCredit Srbija

Štaviše, tokom dana, izvršni direktor CDP-a potpisao je, u prisustvu italijanskog ambasadora Luke Gorija, dva ugovora o finansiranju u ukupnom iznosu od 50 miliona evra: prvi, vredan 10 miliona , potpisan je sa Banca Intesa Beograd, koju je na ceremoniji potpisivanja predstavljao predsednik Izvršnog odbora Darko Popović i deo je programa finansiranja podeljenog u nekoliko delova koji će uključiti i druge zemlje u kojima je Intesa Sanpaolo prisutna. Drugi ugovor od 40 miliona potpisan je sa UniCredit Bankom Srbija, koju zastupa izvršni direktor Nikola Vuletić.
Sredstva koja je Cassa Depositi e Prestiti stavila na raspolaganje kao deo inicijative Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) koju promoviše Evropska unija, izdvojiće dve glavne italijanske banke koje posluju u zemlji (putem direktno isplaćenih kredita), u korist rasta malih i srednjih srpskih preduzeća sa povoljnim kamatnim stopama. Sredstva CDP-a će moći da generišu efekat poluge jednak najmanje dvostrukom iznosu kredita,u ukupnom iznosu od najmanje 100 miliona evra. Inicijativa će dozvoliti da se podrži najmanje 250 lokalnih preduzeća, da se otvore nova radna mesta i doprinese postizanju pet Ciljeva održivog razvoja („SDGs“) Ujedinjenih nacija.

Institucionalni sastanci
Tokom svoje posete Beogradu, generalni direktor CDP-a primljen je od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kome je ilustrovano poslovanje nove beogradske kancelarije i pokazana strategija koju CDP namerava da sprovede sa ciljem podrške javnom i privatnom sektoru u korist održivog i inkluzivnog rasta.

Od strane CDP-a i Simesta, dan je nastavljen predstavljanjem novog sedišta Sistema Italija i predstavljanjem sredstava koje je Grupacija stavila na raspolaganje za italijanska preduzeća koja posluju u Srbiji i srpska preduzeća uz prisustvo ministra trgovine Tomislava Momirovića. Događaju, organizovanom u Ambasadi Italije, prisustvovala je i Ređina Koradini d‘Arijenco (Regina Corradini D'Arienzo), generalni direktor Simesta.