Diplomatija

"DIPLOMATSKI RAT" IZMEĐU BEOGRADA I ZAGREBA: Kako Hrvatska reaguje na proterivanje njenog diplomate iz Srbije?

Autor Milena Antonijević

Prema pisanju nekolicine srpskih medija, prvi sekretar hrvatske ambasade u Beogradu Hrvoje Šnajder proteran je zbog 'špijunaže', a na Zrinjevcu najavljuju da 'zadržavaju pravo da na ovaj potez odgovore' u vreme i na način na koji odaberu

Izvor: EPA/ANTONIO BAT

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je žaljenje zbog odluke srpskih vlasti da proteraju prvog sekratara hrvatske ambasade u Beogradu te je ocenilo da odluka službenog Beograda predstavlja "korak prema pogoršanju međusobnih odnosa" dve susedne države.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u ponedeljak uveče (20. novembra) objavilo je da je donelo odluku o proglašenju Hrvoja Šnajdera, prvog sekratra hrvatske ambasade, za personu non grata u Srbiji.

Diplomatska nota hrvatskom ambasadoru u Beogradu

U saopštenju iz Beograda ne navode se konkretni razlozi zbog kojih je Šnajderu naređeno da napusti Srbiju, već se samo ističe da je "grubo izašao iz okvira diplomatskih normi" i prekršio Bečku konvenciju.

Srpske vlasti su uručile i diplomatsku notu hrvatskom ambasadoru u Beogradu Hidajetu Biščeviću.

U Zagrebu odbacuju tvrdnje službenog Beograda

"U potpunosti odbacujemo osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od izuzetne važnosti za celu Evropu", ocenjuje se u reakciji hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova.

Upozorava se da proterivanje hrvatskog diplomate predstavlja "dodatni pritisak na zaposlene u hrvatskoj ambasadi u Beogradu, koji se naročito manifestuje u predizborno vreme" u Srbiji.

Srbiju 17. decembra čekaju vanredni parlamentarni izbori.

Direktor SOA-e Daniel Markić nedavno je upozorio da se u kontekstu predstojećih izbora, može očekivati zaoštravanje odnosa Srbije prema Hrvatskoj. Ocenio je i da je Srbija postala "baza za ruske medije".

Da li će Hrvatska recipročno odgovoriti?

"Izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vreme realizovala drastičnom odlukom o proterivanju diplomate", ističu na Zrinjevcu.

Dodaju kako Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova "zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez u vreme i na način koji odabere".

(EURACTIV.rs)