Diplomatija

ITALIJA – SRBIJA: Konferencija za štampu povodom prezentacije Festivala italijansko-srpskog filma u ambasadi

Autor PROMO/Ambasada Italije

Juče je u Beogradu, konferencijom za štampu u Ambasadi Italije, otvoren VIII Festival italijansko-srpskog filma (22-26. septembar), koji je osmislila i priredila Gabrijela Karluči.

Izvor: Promo/Marko Simić/ILBE Studios

Ovu filmsku smotru koja se održava jednom godišnje i koja promoviše savremena ostvarenja italijanske i srpske kinematografije i pruža priliku za susrete i razmenu profesionalaca i ljudi koji rade u ovom sektoru, organizuje kulturno udruženje “Excellence International” u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, ILBE Studios, Ministarstvom kulture Srbije i Italijanskim nacionalnim institutom za turizam – Enit, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike italije i “Istituto Luce Cinecitta”.

Na konferenciji za novinare učestvovali su i predsednica i osnivač „We do it together“ Kjara Tilezi, šef odeljenja za marketing i komunikacije ILBE studija, Anđelka Janković, glumac Andrea Boska, glavna muška uloga u filmu „Romanzo Radicale“, i direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević. Bio je prisutan i stilista i modni dizajner iz Srbije Igor Todorović, koji će tokom trajanja manifestacije u Ambasadi prirediti modnu reviju u saradnji sa italijanskim dizajnerima Ninom Letijerijem i Frančeskom Brakalenti.

Ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori, u svom uvodnom govoru podsetio je da je „Festival italijansko-srpskog filma, koji danas otvaramo već osmi put, ustaljena manifestacija koja, zajedno sa drugim inicijativama koje realizuje italijansko Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje, poput „Fare cinema“, doprinosi promociji italijanske kinematografije u Srbiji”. “Italija se može pohvaliti kreativnom industrijom izuzetnog nivoa, a ovakvi događaji doprinose njenoj promociji u inostranstvu, stvaraju privredne veze i doprinose jačanju bilateralnih ekonomskih odnosa Italije i Srbije”, dodao je Gori.

„I ove godine Festival u Srbiju donosi neka od najznačajnijih italijanskih filmskih ostvarenja i predstavlja ih uz najbolje srpske filmove. Bogat program festivala večeras će otvoriti srpska premijera filma „Tell it like a woman“, posvećenog osnaživanju žena“, izjavila je umetnička direktorka Festivala, Gabrijela Karluči.