Diplomatija

Dan nezavisnosti Indije obeležen i u Beogradu

Ambasada Indije u Beogradu proslavila je u utorak 15. avgusta 2023. godine u prostorijama Ambasade 76 godina od nezavisnosti Indije.

Izvor: Goran Zlatković

Otpravnik poslova, gospodin Sandep Kumar je podigao nacionalnu zastavu i pročitao obraćanje počasne predsednice naciji. U protekle dve godine, Ambasada je organizovala niz događaja kako bi prikazala bogato kulturno nasleđe Indije i njenu slavnu istoriju.


Ambasada je ovom prilikom organizovala i izložbu indijskih boraca za slobodu i indijskih rukotvorina. U Ambasadi su takođe organizovane video projekcije o selima Indije i njenoj bogatoj kulturno-umetničkoj tradiciji u okviru kampanje „MERA GAON MERI DHAROHAR“. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima su državljani Indije, službenici i prijatelji Indije u Srbiji.

Nacionalni praznik Indije, Dan nezavisnosti obeležava se 15. avgusta u znak sećanja na dan sticanja nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva 15. avgusta 1947. godine. Tada je parlament Ujedinjenog Kraljevstva doneo Indijski zakon o nezavisnosti, čime je preneo zakonodavni suverenitet indijskoj ustavotvornoj skupštini. Tog dana, 15. avgusta 1947. godine, prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru podigao je indijsku zastavu iznad Lahori kapije u Delhiju, a to od tada, svakog 15. avgusta čini aktuelni indijski premijer.