Diplomatija

PETKOVIĆ O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI RAZGOVARAO SA VISOKIM KINESKIM ZVANIČNIKOM: Peking insistira na formiranju ZSO

Autor Milena Antonijević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, u sklopu zvanične posete Kini, razgovarao sa zamenikom ministra inostranih poslova, Deng Lijem, i upoznao ga sa teškom bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petar Petković je u razgovoru sa Deng Lijem istakao da u Prištini ne postoji želja za postizanjem kompromisa, dijalogom i deeskalacijom aktuelne krize koju je izazivala upravo prištinska strana svojim nasilnim i jednostranim potezima, organizovanjem nelegalnih izbora i zauzimanjem srpskih opština na severu Kosova i Metohije.

On je kineskog zvaničnika izvestio da ta kriza preti da se prelije na čitav region i istakao da Priština punih 10 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumom iz Brisela 2013. godine.

Deng Li je Petkoviću preneo uveravanja da će NR Kina nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

On je naglasio da se kineska strana protivi jednostranim potezima Prištine, kao i da podržava iznalaženje rešenja na Kosovu i Metohiji mirnim putem, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.  Posebno je naglasio podršku i insistiranje Pekinga u vezi sa što skorijim osnivanjem ZSO.

Razmenjena su mišljenja o modalitetima za dalje jačanje ukupne saradnje između Republike Srbije i NR Kine, pored bilateralnih kanala, i u okviru kineske inicijative "Pojas i put" i mehanizma za saradnju Kina-CIEZ, koje Srbija aktivno podržava od njihovog pokretanja.

(EURACTIV.rs)