Diplomatija

Bilateralni odnosi Italije i Srbije su definitivno u fazi procvata

Izvor Promo

Ambasador Italije u Republici Srbiji Luka Gori za EURACTIV specijal govorio je o odnosima dve zemlje i spoljnotrgovinskoj razmeni koja je svake godine sve veća, ističući da je Srbija strateški region za Italiju.

Izvor: Ambasada italije/NJ.E.Luka Gori

Kakvi su bilateralni odnosi Srbije i Italije?

Italija i Srbija su postigle odličan nivo političkog dijaloga. Italijanska vlada je obnovila svoj angažman u regionu kroz niz poseta i inicijativa. Naša premijerka Đorđa Meloni sastala se sa predsednikom Vučićem u Tirani u decembru i u Veroni u aprilu. Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Antonio Tajani posetio je Beograd dva puta, jednom u novembru zajedno sa ministrom odbrane Gvidom Krosetom, a jednom u martu sa ministrom univerziteta i istraživanja Anom Marijom Bernini, povodom Poslovno-naučnog foruma. Takođe, potpredsednik Tajani je u januaru u Trstu predsedavao Nacionalnom konferencijom o Zapadnom Balkanu, dok je u aprilu u Rimu održao sastanak ministara spoljnih poslova iz regiona. Konačno, u maju je naš ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šuma Frančesko Lolobriđida otvorio Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu. Bilateralni odnosi Italije i Srbije su definitivno u fazi procvata.

Zapadni Balkan zauzima centralno mesto u italijanskoj spoljnoj politici. Šta to podrazumeva?

Italija je na Srbiju i Balkan oduvek gledala kao na strateški region i zajedno sa Beogradom rešavamo neke ključne zajedničke izazove. Mir i stabilnost u regionu, migracioni tokovi, rast i ekonomski razvoj, tehnološke inovacije - ovo su oblasti u kojima Italija i Srbija sarađuju. Sigurnost Zapadnog Balkana je ključna. Italija je posebno angažovana na Kosovu sa KFOR-om. S obzirom na trenutne tenzije, ključno je da se radi na deeskalaciji tenzija. EU je predložila plan. Beograd i Priština treba da se vrate za pregovarački sto kako bi sproveli najnovije dogovore postignute u Briselu u februaru i u Ohridu u martu, počevši od stvaranja Zajednice srpskih opština.

Kolika je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Italije i koliko je učešće italijanskih kompanija u BDP-u Srbije?

Italija je jedan od najvećih trgovinskih i ekonomskih partnera Srbije. Prema podacima iz 2022. godine, u Srbiji je trenutno registrovano oko 1.200 italijanskih kompanija koje su ukupno otvorile čak 50.000 radnih mesta. Iste godine naša bilateralna trgovina dostigla je rekordnu vrednost od 4,6 milijardi evra (+10,5% u odnosu na 2021.), od čega je italijanski izvoz bio 2,58 milijardi evra (6,6% ukupnog uvoza Srbije), a uvoz Srbije iz Italije oko milijardu evra (8,4% ukupnog izvoza Srbije). Italija je trenutno treći najveći komercijalni partner Srbije, što je potvrđeno i u prvom kvartalu 2023. godine, kada smo dostigli vrednost bilateralne trgovine od 1,45 milijardi evra. Italijanske kompanije doprinose BDP-u Srbije sa preko 5%.

Nedavno je održan srpsko-italijanski Poslovno-naučni forum u Beogradu. Kako će to doprineti daljem razvoju ekonomskih i drugih odnosa Italije i Srbije?

Ovaj forum je izraz naše vizije da razvijemo organsku strategiju i stavimo ekonomsku saradnju u centar italijanskog prisustva u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Tom prilikom smo doveli u Beograd 150 italijanskih kompanija. Organizovali smo 450 B2B sastanaka i potpisali 13 ugovora. Naš cilj je da obnovimo naše ekonomsko prisustvo u Srbiji fokusiranjem na mogućnosti koje nude neki strateški sektori sa važnijom tehnološkom komponentom, kao što su zelena i energetska tranzicija, održiva poljoprivreda i agrotehnologija, infrastruktura i naučna saradnja. Radimo na tome da italijanske investicije u Srbiju budu sa što je moguće više inovativnijim sadržajem i visokom dodatom vrednošću, uključujući i oblasti kao što su veštačka inteligencija i digitalizacija. Kao nastavak foruma, namera nam je da na jesen organizujemo veliki događaj posvećen inovacijama i start-ap kompanijama. Pored toga, kao konkretnu potvrdu angažmana Italije, preko naših kreditno-izvoznih agencija, Cassa Depositi e Prestiti, SACE i SIMEST, stavićemo na raspolaganje niz finansijskih instrumenata koji za cilj imaju podršku internacionalizaciji italijanskih kompanija u Srbiji.

Italija je bila zemlja partner 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Svečanom otvaranju prisustvovali su ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva Italije Frančesko Lolobriđida, kao i predsednik ICE-a Mateo Zopas i izvršni direktor Filiera Italiana Luiđi Skordamalja. Kakvu je poruku Italija želela da pošalje, s obzirom na prisustvo ovih eminentnih gostiju na sajmu?

Izvor: Ambasada italije/NJ.E.Luka Gori

 Prisustvo ministra Lolobriđide u Novom Sadu bilo je veoma značajno, kao i učešće 21 italijanske kompanije na Sajmu. Poljoprivredno-prehrambeni sektor je jedan od pokretačkih sektora srpske privrede, sa karakteristikama koje teritoriju Srbije čine idealnom platformom za razvoj organske poljoprivrede, sa značajnim mogućnostima za plasman i izvoz domaćih proizvoda. Bilateralna trgovina poljoprivrednim proizvodima između Italije i Srbije zabeležila je u 2022. obećavajući rast od 10%, sa vrednošću od preko 552 miliona evra. Pozicija Italije u mašinskom sektoru je veoma značajna. U 2022. godini Srbija je uvezla iz Italije mašina u vrednosti od 50 miliona evra (+26,6% u odnosu na 2021.). Među italijanskim kompanijama postoji i veliki interes za razvoj partnerstava u drugim važnim sektorima za poljoprivredu - od poljoprivredne mehanizacije do infrastrukture, kao i za razvoj centara za skladištenje svežih proizvoda. Na Poslovno-naučnom forumu smo potpisali dva memoranduma vezanih za agro-sektor - jedan između Privredne komore Srbije i Filiera Italia o unapređenju saradnje u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije i drugi između CREA i Instituta BioSense o saradnji u agrotehnici.

Koje ključne reforme Srbija treba da sprovede na putu ka članstvu u Evropskoj uniji?

Hteo bih da pohvalim trud koji vaša vlada ulaže u sprovođenju važnih reformi, počevši od nedavno sprovedenih reformi u oblasti pravosuđa. Ostaje još dosta toga da se uradi, neophodan je dalji rad i politička posvećenost za nastavak i produbljivanje reformi, posebno u ključnim oblastima slobode medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ohrabrujemo vladu da nastavi sa svojim naporima, u skladu sa prioritetima koje su definisani u Izveštaju Evropske komisije o Srbiji. Potpuno smo svesni frustracije koja postoji u Srbiji u vezi sa procesom proširenja koji je postao veoma složen. Trebaju nam nove ideje. Brza integracija Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište mogla bi postati novi pokretač promena, kako je nedavno napomenula predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Italija je, u svakom slučaju, posvećena ubrzavanju procesa proširenja i uvek će biti nepokolebljivi pobornik evropskog puta Srbije.

Već godinu dana živite u Srbiji. Sigurno znate koliko se ovde ceni italijanska kultura i umetnost i da Srbi veoma vole italijansku kuhinju, vina i modu. Koji je Vaš najupečatljiviji utisak o Beogradu?

Beograd me je opčinio. To je nesumnjivo evropska prestonica izvanredne dinamike. Zapanjila me multikulturalnost grada. U Beogradu imate sve što se vezuje za Zapad, ali i za Istok. Bio sam impresioniran kreativnošću i sposobnošću mlađih generacija na polju tehnoloških inovacija, kao i njihovom velikom ljubavi prema Italiji. Kada se predstavim kao ambasador Italije, prvo što vidim na licima ljudi je osmeh. Zbog toga se osećam izuzetno ponizno i počašćeno što predstavljam Italiju u Srbiji i ovde promovišem našu kulturu.

(EURACTIV.rs)