Diplomatija

“SAD i Srbija kao dva prijatelja koja su ponovo zajedno nakon razilaženja”

Izvor Promo

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora Kristofera Hila, sinoć je obeležen nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti.

Izvor: Euractiv/GORAN ZLATKOVIĆ

Nj.E.Kristofer Hil je prilikom obraćanja izjavio da su SAD i Srbija kao dva prijatelja koja su ponovo zajedno nakon što su se ranije razišli i koja imaju kompleksne odnose. Da ponekad jedan prijatelj želi da razgovara o prošlosti a drugi o budućnosti ali da je važno da se priča i da u tom duhu mogu dalje napred.

"Odnosi između Srbije i SAD su kompleksni ali oni idu nabolje. Ti odnosi su jako bitni za nas i neophodni za postizanje mira, sigurnosti i za budućnost. Kada ih izgradimo tako da budu snažni, oni će pomoći da zemlje zaborave prošlost i krenu napred", rekao je Hil.

On je dodao da Amerika investira u Srbiju a posebno u njene mlade ljude i da je saradnja dve države u sferi tehnologije predstavlja zajedničku budućnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je takođe prisustvovao prijemu, a na svom Instagram nalogu čestitao je ambasadi SAD Dan nezavisnosti i napisao da je prijem iskoristio da zamoli Ameriku da založi svoj autoritet kako bi Srbima na Kosovu omogućio dostojan i miran život.

"To je pravi povod da se svi podsetimo univerzalnih vrednosti utkanih u Deklaraciju o nezavisnosti, a koje se odnose na jednakost svih ljudi i njihova neotuđiva prava na život i slobodu", naveo je on.

Na prijemu u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu bili su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar policije Bratislav Gašić,kao I brojni drugi ministri I predstavnici vlade Srbije I državnih institucija.

Među brojnim gostima bili su I predstavnici srpske opozicije, veliki broj ambasadora , kao I predstavnici javne I kulturne scene.

Pre izvođenja himni dve zemlje, američki marinci su svečano predali zastavu SAD. Prijem je bio prilika da ambasador Hil predsednika Vučića upozna sa električnim vozilima Ford i Rivijan, koji su deo izložbe postavljene u dvorištu rezidencije na Dedinju.