Diplomatija

U Beogradu obeležen Dan državnosti i 500 godina nezavisnosti kraljevine Švedske

Izvor Promo

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David na svečanom prijemu povodom Dana državnosti Švedske predala je titulu predsedavajućeg Savetom EU ambasadoru Španije u Srbiji Raulu Bartolomeu Molini.

Izvor: Goran Zlatković

Prilikom uvodnog obraćanja gostima, Ambasadorka Švedske istakla je da ta moderna država postoji već 500 godina, kao i da će se Dan Švedske u Srbiji obeležavati naredna tri dana.

Takođe ambasadorka je istakla da Švedska podržava Srbiju više od 20 godina na njenom putu ka Evropi i da je sada važnije nego ikada da negujemo vrednosti koje nas spajaju.

Tokom predsedavanja Savetom EU, Švedska je naporno radila na promovisanju vrednosti Evropske unije, kao što su demokratija, ljudska prava, vladavina prava i održivost životne sredine. U Srbiji su najveći bilateralni partner u reformi životne sredine čime su doprineli da Srbija u poslednjih nekoliko godina značajno napreduje uz velike napore lokalnih nevladinih organizacija i opština koji su bili ključni u podizanju svesti i mobilizaciji zajednica ka održivim praksama.

Deo Kulturne razmene i saradnje Srbije i članica EU je i izložba "Primenjena nostalgija", na kojoj su predstavljene fotografije autora iz Srbije i Švedske nastale tokom njihovih poseta prestonicama dveju zemalja.

Pored koncerta i izložbe, do osmog juna u kulturnom centru Silosi i drugi događaji - radionice za decu, cirkuski performans, panel diskusija o ciljevima održivog razvoja, predstavljanje projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Na obeležavanju Dana državnosti Švedske u Srbiji prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi, a na događaju je nastupio Real Abba Tribute Bend.