Diplomatija

OBELEŽEN NACIONALNI DAN REPUBLIKE AZERBEJDŽAN: Azerbejdžan i Srbija prijateljske zemlje

Izvor Promo

Dvadeset osmog maja 1918. godine usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti osnovana je Azerbejdžanska Demokratska Republika, prva parlamentarna demokratska država u muslimanskom svetu.

Izvor: FOTO: Goran Zlatković

Srbiju i Azerbejdžan vežu tradicionalno prijateljstvo, strateško partnerstvo, kao i saglasnost oko principijelnog zalaganja za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, poruka je sa obeležavanja Nacionalnog dana Republike Azerbejdžan održanog u Beogradu.

Svečanom prijemu su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i kopredsedavajući Mešovitog komiteta za saradnju sa Azerbejdžanom Nikola Selaković, predsednica Parlamenta Republike Azerbejdžan Sahiba Gafarova, kao i NJ.E. ambasador Republike Azerbejdžan u Srbiji Kamil Khasyev.

NJ.E. ambasador Republike Azerbejdžan u Srbiji Kamil Khasyev istakao je da je vreme testiralo odnose dveju zemalja, a da je jačina tih odnosa dokazana poštovanjem međunarodnih zakona, posebno onih koji se odnose na poštovanje suverentiteta i teritorijalnog integriteta zemalja.

 Predsednica Parlamenta Republike Azerbejdžan Sahiba Gafarova u svom obraćanju poručila je da je zadovoljstvo biti u prijateljskoj zemlji Srbiji, koju sa Azerbejdžanom vezuje snažna saradnja, tradicionalno prijateljstvo i međusobno razumevanje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković čestitao je Dan nezavisnosti narodu Azerbejdžana rekavši kako Srbija i Azerbejdžan neguju prijateljske i savezničke odnose.

Bilateralni odnosi Srbije i Azerbejdžana su sjajni i imaju perspektivu daljeg razvoja. Otvoreni politički dijalog, posete na najvišem državnom nivou i dogovor o jačanju saradnje u svim oblastima je ono što ih karakteriše.

Nacionalni dan Republike Azerbejdžan obeležava se od 28. maja 1918. godine kada je usvojena Deklaracija o nezavisnosti koja je označila osnivanje Azerbejdžanske Demokratske Republike prve parlamentarne demokratske države u muslimanskom svetu. Uprkos ozbiljnim unutrašnjim i spoljnim izazovima koji su nastali nakon raspada carstva, Azerbejdžanska Demokratska Republika je uspela da uspostavi delotvorne državne institucije, podržavajući prava svojih građana i stičući poverenje međunarodne zajednice. Od samog osnivanja, zagarantovano je pravo glasa svim građanima, uključujući žene.

Tagovi