Diplomatija

OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI KRALJEVINE NORVEŠKE : Ambasador ugostio brojne ugledne zvanice

Izvor Promo

Povodom Dana državnosti Kraljevine Norveške, u rezidenciji norveškog ambasadora, u sredu 17.maja, priređen je prijem uz prisustvo velikog broja uglednih zvanica.

Izvor: Goran Zlatković

Tim povodom NJE Jern Jelstad, norveški ambasador se obratio prisutnim zvanicama i između ostalog rekao: ’’Ova proslava nije samo vezana za nacionalni identitet i tradiciju. Za Norvežane je ovaj dan takođe vezan za demokratske vrednosti i njihovu ulogu u formiranju naše budućnosti u svetu koji se neprestano menja’’.

Obzirom da je jucerašnja proslava bila i poslednja proslava Dana državnosti u trajanju njegovog mandata u Srbiji, g. Jelstad se kratko osvrnuo na sve važnije događaje i uspešnu saradnju između dve zemlje u proteklom periodu. Između ostalog pomenuo je važne norveško-srpske projekte u toku trajanja Covid 19 pandemije, regionalnu međunarodnu konferenciju u oblasti energetike, posetu predsednika Vučića Norveškoj u novembru prošle godine, inicijative nordijskih ambasada u oblasti cirkularne ekonomije i zelene agende i najavio posetu norveškog ministra odbrane na jesen ove godine.

 Ambasador je u svom govoru još jednom izrazio najiskrenije žaljenje zbog nedavnih tragičnih događaja - masovnih ubistava u osnovnoj školi ‘’Vladislav Ribnikar’’ i u okolini Mladenovca i Smedereva i najavio aktivno učešće norveških stručnjaka iz oblasti masovnih trauma, nasilja i psiho-socijalnih terapija u radu sa timom stručnjaka iz Srbije. Potom je pozvao na minut ćutanja u spomen i čast žrtvama, njihovima porodicama i prijateljima.

Prijem je počeo izvođenjem norveške i srpske himne. Potom je Gudački kvartet beogradske filharmonije izveo Holbergovu svitu Edvarda Griga, a u nastavku proslave džez kvartet Milovana Paunovića je zabavljao pristutne goste.

Norveska je juče proslavila jubilej 209 godina od donošenja Ustava 1814. godine.

(EURACTIV.rs)

Tagovi