Diplomatija

ITALIJA – SRBIJA: „Sistema Italije“ u susret Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Izvor Promo

U Ambasadi Italije u Beogradu održan je sastanak aktera „Sistema Italije“ i italijanskih preduzetnika koji posluju u Srbiji.

Izvor: Ambasada Italije u Beogradu

 Ambasador Italije u Srbiji, Nj.E. Luka Gori je u svom izlaganju napravio presek aktivnosti nakon Poslovno-naučnog foruma Italija-Srbija održanog 20. I 21. marta 2023. I ujedno najavio pripreme za predstojeće učešće Italije kao zemlje partnera na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Više o samom sajmu saznali smo od direktora Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, gospodina Antonija Ventreske. U iščekivanju otvaranja Sajma poljoprivrede, Sistema Italija se sprema i da ugosti italijansku delegaciju, koju će predvoditi italijanski ministar poljoprivrede, Frančesko Lolobriđida.

Direktor italijanskog instituta za kulturu, gospodin Roberto Činkota najavio je niz kulturnih događaja predviđenih za naredni period. Naime, uporedo sa sajmom poljoprivrede u Novom Sadu, biće upriličeni i dani italijanske kulture, u istom gradu. U subotu, 20. Maja bića održan koncert „Noć tarante – Ritam i strast Apulije“ Reč je o jedinstvvenom prorgamu koji objedinjuje etno muziku, rok, džez i simfonijsku muziku. Pored dana italijanske kulture u Novom Sadu, posebno bismo izdvojili dolazak slavne italijanske glumice Izabele Roselini koja će gostovati sa monodramom “Darvinov osmeh”, 21. maja.

 Na ovo izlaganje nadovezala se direktorka poslovnog udruženja Konfindustrija Srbije, gospođa Irena Brajović i posebno istakla odgovornu ulogu kulture i razvoja ljudskog kapitala, znanja, obrazovanja i vrednosti u kontekstu uspešnijih poslovnih prilika i okruženja.

Plenarna izlaganja zaključila je gospođa Marija Koprivica Lelićanin, generalni sekretar Komore italijansko-srpskih privrednika. Gospođa Koprivica Lelićanin je najavila neke od konkretnih neposrednih aktivnosti Komore. Pod pokrivetljstvom Komore, na festivalu digitalnih inovacija We make future u Riminiju učestvovaće i delegacija start up kompanija iz Srbije koja će imati priliku da predstavi svoje inovativne projekte pred značajnim brojem investitora. Takođe u junu, Komora će učestvovati na godišnjoj konferenciji svih italijanskih komora iz celog sveta, ove godine u italijanskom gradu Askoli Pičeno.

Komora će dati i svoj doprinos kulturnoj promociji Italije, tako što će organizovati veče napolitanske kulture i muzike, pod nazivom Susret u Napulju, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu. Krajem godine, Komora će odvesti delegaciju srpskih kompanija na dva sajma u Bariju, a ove godine tradicionlani komorski sajam MADE IN ITALY okupiće nekoliko desetina italijanskih proizvođača hrane i pića.

Nakon svih izlaganja bio je upriličen koktel, a prisutni su mogli da razmene iskustva i ideje za unapređenje svoje poslovne prakse.