Biznis

ILON MASK VIŠE NIJE NAJBOGATIJI MILIJARDER: Prvo mesto na Forbsovoj listi zauzeo predsednik francuskog giganta

Autor Milena Antonijević

Ilon Mask je zvanično svrgnut sa vrha Forbsove godišnje „Svetske liste milijardera“. Šef Tesle i Tvitera sada je drugi najbogatiji milijarder, “težak” oko 180 milijardi dolara, što je 39 milijardi dolara manje nego prethodne godine.

Izvor: TED/Youtube

Prvo mesto dodeljeno je Bernardu Arnou, predsedniku francuskog giganta luksuzne robe LVMH. Njegova neto vrednost porasla je za više od 50 milijardi dolara u prošloj godini na 211 milijardi dolara.

Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje za Maska, čija se pozicija kolebala na Forbsovoj listi, koja se ažurira svakodnevno, poslednjih nekoliko meseci. On i Arno često menjaju mesta.

Međutim, lista od utorka prati njegovo bogatstvo svake godine. Forbs je objasnio da je Maskovo bogatstvo opalo jer je njegova kupovina na Tviteru od 44 milijarde dolara, finansirana akcijama Tesle, uplašila investitore i dovela do naglog potonuća Teslinih akcija prošle godine. Tesla je ostvario veći deo tih gubitaka ove godine, ali je i dalje znatno niži nego pre nego što je Musk kupio Tvitter.

Forbs je rekao da je „Mask uglavnom tvitovao sebe sa prvog mesta u rangu“ jer su akcije Tesle pale za 50 odsto od njegovog preuzimanja Tvitera pre godinu dana. SpaceKs je svetla tačka za milijardera, napominje časopis, pošto je njegova procena porasla za 13 milijardi dolara na 140 milijardi dolara tokom prošle godine.

Osnivač Amazona, Džef Bezos izgubio je najviše novca od svih milijardera na listi (57 milijardi dolara), i pao sa druge pozicije na treću. Gubitak se može pripisati tome što su akcije Amazona prošle godine izgubile skoro 40% svoje vrednosti.

Što se tiče Arnaulta, Forbes je rekao da je Francuz imao „sjajnu godinu“ u 2022. zbog rekordno visokih profita u luksuznom konglomeratu, koji čine Louis Vuitton, Christian Dior i Tiffani & Co. Akcije LVMH-a su porasle za 25% tokom prošle godine a vlasnik je nedavno otkrio planove nasledstva svojoj deci.

Forbs je saopštio da je ukupan broj milijardera na ovogodišnjoj listi pao na 2.640 ( sa 2.668), što predstavlja drugu godinu pada zaredom.

„Bila je ovo još jedna retka godina pada za najbogatije ljude na planeti“, rekao je Čejs Peterson-Vitorn, viši urednik za bogatstvo Forbsa, u saopštenju.

„Skoro polovina liste je siromašnija nego što je bila pre 12 meseci, ali nekolicina srećnika je bogatija za milijarde, ili čak desetine milijardi dolara", pojasnio je on.

Više od 250 ljudi koji su bili na prošlogodišnjoj listi nije se pojavilo na ovogodišnjoj, uključujući Kanjea Vesta, koji je izgubio ugovor sa Adidasom, i osnivač FTKS, Sem Bankman-Fridom, koji je izgubio 94% svog bogatstva u jednom danu.

(EURACTIV.rs)