Biznis

NOVA ERA SRPSKO-ITALIJANSKIH VEZA: Italijanski privrednici zainteresovani za ulaganje u Srbiju

Autor Tamara Milošević Grbić

Čak 246 kompanije iz Srbije i 149 iz Italije imali su oko 400 bilateranih sastanaka u okviru Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije koji je organizovala PKS uz podršku italijanskih partnera.

Izvor: Privredna komora Srbije/ Dragan Kujundžić

Poslovne zajednice Srbije i Italije imaju punu podršku najviših institucija i zvaničnika koji su ekonomiju stavili u vrh svoje agende, poruka je sa Foruma za poslovnu i naučnu saradnju dve zemlje u Palati Srbija koji je okupio više od 800 privrednika, predstavnika institucija i asocijacija. Forum je održan u okviru posete Srbiji italijanske državno-privredne delegacije koju je predvodio Antonio Tajani, potpredsednik Vlade Italije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju skupa da je Italija iskreni prijatelj Srbije i da nikada nije bila među zemljama koje su vršile teške pritiske na našu zemlju, već otvarala vrata saradnji.

"Za nas je Italija iskreni prijatelj, na Italiju smo uvek mogli da računamo i na našem evropskom putu i u saradnji po svim važnim i ne uvek lakim pitanjima. Italija nikada nije bila među onima zemljama koje su vršile teške pritiske na Srbju, već je bila tu da pomogne i odškrine vrata nekom dogovoru i daljem nastavku saradnjem, a ne sukobima ili problemima", istakao je Vučić.

Predsednik je poručio da su italijanski preduzetnici više nego dobrodošli u našu zemlju. Vučić je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje dostigla prošle godine 4,6 milijarde evra.

"Molim sve italijanske kompanije da dođu u Srbiju", nagalsio je Vučić i dodao da nudimo siguran ambijent za ulaganje.

Potpredsednik Vlade Italije,Tajani istakao je da Italija želi da bude prisutnija u Srbiji i na Balkanu, za koji je rekao da ima strateški značaj i koji mora da oseti da ih vole i cene susedne zemlje.

"Počeli smo od velike balkanske zemlje koja je kandidat za članstvo u EU. To je političko opredeljenje za šta je Italija radila, da ponovo bude prisutna u Srbiji i svim delovima Balkana. Želimo da i u budućnosti sarađujemo sa ljudima sa kojima smo sarađivali u prošlosti", rekao je Tajani.

Izvor: Privredna komora Srbije/ Dragan Kujundžić

On se istovremeno zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za sve što rade kako bi se vratio mir na Balkan. On je kazao da je Italija zemlja koja je finansijski razvijena i da ima četiri miliona malih i srednjih preduzeća i da je uveren da može da izvozi svoja znanja i proizvode. Impresionirani smo brojem privrednika na poslovnom forumu, za mene je to znak da postoji spremnost da se sarađuje i radi, a srpska preduzeća koja žele da rade u Italiji kao i srpska roba su dobrodošli, možemo još više da uradimo u zajedničkom interesu, istakao je Tajani.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je ovo najveći bilateralni forum u proteklih 10 godina na kome učestvuje više od 250 srpskih i 150 italijanskih privrednika. Zahvalio je Vučiću i Tajaniju što su ekonomiju stavili u prvi plan svoje agende. Cilj održavanja ovog skupa jeste unapređenje ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Italije, proširenje saradnje na oblast visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima kao i predstavljanje mogućnosti za nove investicije italijanskih kompanija u našoj zemlji.

Danas smo ovde da pravimo biznis“, rekao je Čadež i naglasio daje Srbija odlična investicioa destinacija koja je privukla dve trećine ukupnih investicija u regionu.

Kako je istaknuto, razmena Srbije i Italije iznosi 4,6 milijardi evra, 10 odsto je veća nego lani, a po rečima predsednika Srbije očekuje se da iduće godine počne proizvodnja Stelantisovog električnog automobila u Kragujevcu, što će znatno unaprediti razmenu.

U okviru foruma održana su tri temstka panela posvećena energetici i zelenoj tranziciji, poljoprovredi i infrastrukturi. Zakazano je oko 600 bilateralnih poslovnih sastanaka (B2B) italijanskih i srpskih kompanija. Multisektorsku italijansku privrednu delegaciju čine kompanije iz sektora obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i otpadnim vodama, cirkularne ekonomije, biotehnologije i agrotehnologije, transporta i logistike, proizvodnje mašina za železnicu, usluga, industrije čelika, građevinske industrije, turizma i hotelijerstva, drvne industrije, tekstila. Na forumu učestvuju i predstavnici naučne zajednice, fakulteta, instituta i asocijacija.

Forum su organizovali Privredna komora Srbije (PKS) uz podršku italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji.

Srbija i Italija potpisale još 11 dokumenata o saradnji

Predstavnici Srbije i Italije potpisali su danas, na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju, 11 dokumenata o saradnji dve zemlje. U Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije našoj zemlji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje su potpisali prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković i ministar Antonio Tajani.
Sporazum između dve vlade o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola potpisali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasador Italije u Beogradu Luka Gori.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva infrastrukture i transporta Italije o saradnji u oblasti transportne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva Goran Vesić i ambasador Luka Gori.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i izvršna direktorka Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE Alesandra Riči.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Instituta za internacionalizaciju italijanskih kompanija SIMEST potpisali su ministar Momirović i predsednik Instituta SIMEST Paskvale Salcano.

Zatim, memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i banke Caša Depositi e Prestiti potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i izvršni direktor banke Dario Skanapjeko.

Memorandum o saradnji između Privredne komore Srbije i Konfederacije italijanske industrije u Srbiji potpisali su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Konfederacije italijanske industrije u Srbiji Patricio dei Tos.

Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije potpisali su predsednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Udruženja Filiera Italia Luiđi Skordamalja.

Memorandum o razumevanju na poljoprivrednom istraživanju i saradnji između Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema Srbije Biosens i Saveta za poljoprivredna i ekonomska istraživanja Republike Italije potpisali su direktor Biosensa Vladimir Crnojević i generalni direktor Saveta Stefano Vakari.

Memorandum o razumevanju između Srpskog udruženja inženjera konsultanata i Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija potpisali su potpredsednik Srpskog udruženja inženjera konsultanata Nikola Matić i potpredsednik Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija Roberto Karpaneto.

(EURACTIV.rs)