Biznis

Konfindustrija Srbija održala svečanu Skupštinu uz prisustvo velikog broja zvanica

Izvor Promo

"Možemo, moramo i želimo da ojačamo prisustvo Italije u Srbiji" - ključna je poruka sa svečane Skupštine Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji

Izvor: Promo/Konfindustrija Srbija

Svečana skupština Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji - Konfindustrija Srbija koje u Srbiji uspešno posluje već 11 godina, održana je, juče, 14. decembra, u hotelu Metropol u Beogradu, uz prisustvo, predstavnika Vlade Srbije, Ambasade Italije, kao i članica, saradnika i prijatelja ovog udruženja.

Događaj je bio prilika i da se predsednik Konfindustrije Srbija Patrizio Dei Tos osvrne i na rezultate dosadašnjeg rada Udruženja, ali i da predstavi buduće planove i aktivnosti u cilju uspešnog nastavka razvoja kvalitetnih privrednih odnosa između Italije i Srbije.

Tom prilikom, Dei Tos je izjavio da je ponosan na dosadašnji rad i aktivnosti Konfindustrije Srbija koja broji 200 članica, kao i na blisku saradnju i podršku predstavnika Vlade, lokalnih institucija ali i Ambasade Italije u Srbiji, što umnogome olakšava poslovanje italijanskih kompanija u Srbiji.

"Italija u Srbiji zaista može da učini još više. Doveli smo dve velike italijanske kompanije "Antonio Carraro spa" i "Femo gas" koje su spremne da investiraju u Srbiju. Sa kompanijom "Antonio Carraro spa", koja se inače bavi proizvodnjom poljoprivrednih mašina, danas smo bili u opštini Sremska Mitrovica gde je ova kompanija otvorila svoje predstavništvo u i u narednom periodu planira da zaposli oko 200 radnika. Smatram da su podjednako važne konkretne investicije italijanske države, kao što je otvaranje u Beogradu kancelarija italijanskih finansijskih institucija Simest i SACE, zahvaljujući i snažnoj sinergiji sa srpskom Vladom i srpskim institucijama", izjavio je Dei Tos.

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori rekao je da je događaj Konfindustrije Srbija značajan za međusobnu saradnju Srbije i Italije, podsetivši da je robna razmena dveju zemalja u porastu, o čemu svedoče i nedavne posete Srbiji italijanske premijerke Meloni, predsednika regije Veneto Luke Zaje i predsednika regije Lombardija Atilija Fontane. "Planiramo da sledeće godine, zajedno sa Konfindustrijom Srbija, radimo na Forumu posvećenom energetskoj, odnosno zelenoj tranziciji, jer je to sektor koji predstavlja izvor velikih mogućnosti, a znanje, veštine, tehnologiju kojom Italiija raspolaže možemo staviti u službu zajedničkih interesa Srbije i Italije", objasnio je Gori.

U nastavku programa prisutnima su se obratili: predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, predsednik italijanske finansijske institucije Finest spa Alesandro Minon, zatim direktor F.lli Rossi shoes doo i prvi potpredsednik Konfindustrije Srbija Romano Rosi, kao i predstavnici italijanskih kompanija Femo gas spa i Antonio Carraro spa koje su tom prilikom najavili nove investicione cikluse.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević podsetio je na nedavno potpisani Sporazum o saradnji između Konfindustrije Srbija i Privredne komore Vojvodine. "Mi smo već krenuli u realizaciju zajedničkih aktivnosti sa Konfindustrijom Srbija, velika grupa naših vinara bila je u Pordenoneu na sajmu vina i vinske opreme koji je bio izuzetno uspešan, a već do kraja marta iduće godine, planiramo da organizujemo poslovni forum sa direktnim susretima italijanskih i srpskih privrednika iz određenih sektora. Oko 70 italijanskih kompanija posluje na teritoriji AP Vojvodine i zapošljava preko 12.000 ljudi, što je značajan podatak, a ta cifra može da bude i veća sa boljim umrežavanjem i unapređenjem regionalne saradnje", izjavio je Vučurević.

Nakon zvaničnih obraćanja, usledila je dodela nagrade Franko Delneri, koju Konfindustrija Srbija dodeljuje drugu godinu zaredom za izvrsnost iskazanu u ESG kategoriji standarda poslovanja, a koja nosi ime po jednom od osnivača Konfindustrije u Srbiji.

Na osnovu odluke zvanične komisije za dodelu nagrade i prethodne verifikacije od strane sertifikacionog tela, kompanije Bureau Veritas, ovogodišnji dobitnik nagrade jeste kompanija Palladio East iz Vršca. U ime kompanije nagradu je preuzela Aleksandra Cvetković, menadžerka prodaje i logistike.

Zvaničan deo programa završen je potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Konfindustrije Srbija i Klastera modne i odevne industrije Srbije (FACTS) koji su potpisali Patricio Dei Tos, predsednik Konfindustrije Srbija i Slađana Milojević, direktor klastera FACTS, nakon čega je usledio koktel i druženje uz koncert Aleksandar Dujin Orkestra.