Biznis

ZAŠTO I GDE NESTAJU ČELNICI POZNATIH KINESKIH KOMPANIJA? Istog dana dve firme prijavile nestanak svojih funkcionera

Autor Milena Antonijević

Dvoje kineskih direktora u kompanijama koje kontroliše finansijski konglomerat Zhongzhi su nestala, navodi se u izjavama njihovih kompanija

Izvor: Youtube/printscreen/Bloomberg Television

Ovi događaji dolaze samo nekoliko dana nakon što su kineske vlasti pokrenule krivičnu istragu protiv problematične banke u senci, inače jedne od najvećih kineskih.

Prošle nedelje, Zhongzhi je rekao svojim investitorima da je „teško nesolventan", prenosi CNN.

Obrazovna firma Dalian Mi Gim Education Technologi saopštila je da nije u mogućnosti da stupi u kontakt sa svojom predsednicom Ma Honging.

„Kompanija nije sigurna u konkretan razlog zašto ne može da stupi u kontakt sa gospođom Ma Honging", navela je kompanija u podnesku Šenženskoj berzi 30. novembra.

Istog dana, Ksinjiang Tianshan Animal Husbandri Bio-inženjering, koji se bavi uzgojem goveda i muznih krava u regionu Ksinjiang, saopštio je da je izgubio kontakt sa svojim predsednikom Ma Čangšuijem.

Obe kompanije kontrolišu Zhongzhijeve investicione jedinice, a nestali rukovodioci su godinama povezani sa konglomeratom.

Ma Honging je bila glavna finansijska direktorka Zhongzhija od 2015. godine, navodi kompanija. Ona je imenovana za predsednicu Dalian Mi Gim Education Technologi 2022. godine, nekoliko godina nakon što je Zhongzhi preuzeo kontrolu nad kompanijom putem ugovora o kupovini akcija.

Ma Changshui, 59, je i potpredsednik Zhongzhi-a, kao i na poziciji u firmi za uzgoj životinja. Prethodno je bio glavni službenik za kontrolu rizika grupe.

Zhongzhi sa sedištem u Pekingu kontroliše skoro desetak firmi za upravljanje imovinom i bogatstvom.

Smatra se delom kineske industrije „bankarstva u senci" vredne 3 triliona dolara, sektora koji predstavlja važan izvor finansiranja u zemlji. Termin se obično odnosi na aktivnosti finansiranja koje se odvijaju izvan formalnog bankarskog sistema, bilo od strane banaka kroz vanbilansne aktivnosti, bilo od strane nebankarskih finansijskih institucija, kao što su trust firme.

Nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Finansijski problemi kompanije počeli su nakon što je njen osnivač, Ksie Zhikun, umro od srčanog udara u decembru 2021.

Zabrinutost u vezi sa Zhongzhijevim finansijama prvi put je pokrenuta u avgustu kada je trust koji delimično poseduje Zhongrong International Trust propustio isplate pojedinačnim i korporativnim investitorima. To je izazvalo proteste ljutih investitora i podstaklo zabrinutost da bi pad kineskog tržišta nekretnina mogao da izazove širu finansijsku krizu.

Zhongzhijeva banka za poverenje uložila je oko desetinu svog novca u nekretnine. Međutim, nekoliko kompanija u njihovom portfoliju nekretnina borilo se sa smanjenjem gotovine u poslednjih nekoliko godina, a neke su podnele zahtev za bankrot.

Zhongzhi se prošle nedelje izvinio svojim investitorima i priznao da je njegova likvidnost „iscrpljena".

Kako je rečeno, od smrti njegovog osnivača i naknadne ostavke viših rukovodilaca, njeno interno rukovodstvo je kliznulo u stanje „neuspeha“.

Pekinška policija najavila je istragu jedinice za upravljanje bogatstvom kompanije, sumnjičeći je za „nezakonite zločine“. Rekli su da su sproveli "obavezne krivične mere" protiv više osumnjičenih.

Poslovni lideri u Kini su pod ogromnim pritiskom, jer lider zemlje Si Đinping intenzivira regulatorni udar na kompanije i jača kontrolu Pekinga nad ekonomijom.

Ove godine više desetina visokih rukovodilaca iz sektora, uključujući tehnologiju, finansije i nekretnine, nestalo je, suočilo se sa pritvorom ili su bili podvrgnuti istragama o korupciji.

Samo prošlog meseca pojavili su se izveštaji da je predsednik i izvršni direktor kineske platforme za striming video igara DouIu postao "nedostupan". Kompanija je kasnije saopštila da su ga vlasti uhapsile.

Čak su i međunarodne konsultantske firme obuhvaćene ovakvim situacijama. Oni se suočavaju sa rastućim rizicima, uključujući mogućnost policijskih racija i zadržavanja osoblja, a sve to u drugoj po veličini ekonomiji na svetu.

(M.A./EURACTIV.rs)