Biznis

EURACTIV INTERVJU - MILOŠ NIKOLIĆ: Kako na bolji način upravljati viškom likvidnosti?

Autor INTESA INVEST

Miloš Nikolić, direktor prodaje Intesa Invest a. d. Beograd za EURACTIV.rs govorio je o dešavanjima na međunarodnim finansijskim tržištima, investicionim fondovima i kako najbolje upravljati viškom likvidnosti.

Izvor: INTESA INVEST

Osim o ovim temama, sa Nikolićem smo razgovarali i o planovima Intesa Investa i očekivanjima kompanije za narednu godinu.

Pojasnite nam pojam otvorenog investicionog fonda?

Otvoreni investicioni fondovi predstavljaju institucije kolektivnog investiranja u koje klijenti/investitori/članovi ulažu svoja slobodna sredstva koja se potom plasiraju u različite vrste finansijskih instrumenata u skladu sa investicionom politikom konkretnog fonda. Na svim razvijenijim tržištima, investicioni fondovi su mnogo popularniji način plasiranja viška likvidnosti, od standardnog tipa štednje (oročenih depozita), kako za pravna, tako i za fizička lica. U skladu sa domaćom regulativom, koja je u velikoj meri usklađena sa regulativom Evropske unije, razvijene su različite vrste investicionih fondova, od onih koji imaju najviši stepen sigurnosti i služe sa očuvanje vrednosti imovine, do onih rizičnijih koji pretežno ulažu u akcije i služe za povećanje vrednosti imovine u dužem roku. Imajući u vidu visoku averziju domaćih klijenata prema riziku, na našem tržištu dominiraju novčani fondovi, odnosno fondovi očuvanja vrednosti imovine u koje je investirano gotovo 90% imovine svih domaćih otvorenih investicionih fondova.

Prilikom odabira fonda u koji će uložiti svoja sredstva, na šta klijent treba posebno da obrati pažnju i kako da izabere fond?
Preporuka je da svaki klijent pre nego što donese investicionu odluku, nezavisno od toga da li je vezana za investicione fondove ili neki drugi oblik ulaganja, napravi detaljnu analizu svojih investicionih preferencija, tako što će odgovoriti na sledeća 3 pitanja:

- Koji je moj investicioni cilj ili očekivani prinos?

- Koliki je moj investicioni horizont, odnosno na koji period mi sredstva koja uložim neće biti potrebna za korišćenje?

- Koji je moj profil rizičnosti, odnosno koji nivo investicionog rizika mogu da kolika je moja sposobnost podnošenja ili preuzimanja rizika?

Prilikom odabira, potrebno je i da klijent razmotri sve investicione ciljeve, rizike, troškove i naknade konkretnog investicionog fonda u koji planira da uloži svoja finansijska sredstva, kako bi doneo odluku koja će biti u skladu s njegovim potrebama i očekivanjima.

Šta je to što “Intesa Invest” može da ponudi potencijalnim investitorima u Srbiji?

Intesa Invest, kao deo velike međunarodne finansijske grupe Intesa Sanpaolo SpA, svojim klijentima nudi vrhunsku svetsku i evropsku praksu u upravljanju imovinom. Ipak, ono na čemu uvek insistiramo je fer, etičan i transparentan odnos koji negujemo sa našim klijentima. Ponosni smo na činjenicu da smo za 5 godina koliko operativno poslujemo, opravdali poverenje od gotovo 10.000 klijenata, kao i da smo krajem novembra 2023. godine upravljali sa imovinom od preko 280 miliona evra. Intesa Invest trenutno upravlja imovinom četiri otvorena investiciona fonda:

- Intesa Invest Cash Dinar UCITS fond (klasifikovan kao fond očuvanja vrednosti imovine, denominovan u dinarima),
- Intesa Invest Cash Euro UCITS fond (klasifikovan kao fond očuvanja vrednosti imovine, denominovan u evrima),
- Intesa Invest Comfort Euro UCITS fond (klasifikovan kao prihodni fond, denominovan u evrima),
- Intesa Invest Flexible Euro UCITS fond (klasifikovan kao balansirani fond, denominovan u evrima).

Intesa Invest nastavlja da postepeno širi paletu svojih investicionih proizvoda kako bi izašao u susret najrazličitijim potrebama investitora u pogledu očekivanog prinosa i pripadajućeg rizika ulaganja, pa smo sa tim u vezi od nedavno u ponudu uveli i novi Intesa Invest Alternative fond. Reč je o otvorenom alternativnom investicionom fondu sa javnom ponudom, koji će, u skladu sa svojom investicionom politikom, prikupljena sredstva dominantno investirati u vlasničke hartije od vrednosti (akcije) na međunarodnom tržištu. Investiranje na međunarodnim tržištima akcija će se vršiti indirektno preko ETF-ova (exchange-traded fund) koji nude još viši stepen diversifikacije u niže troškove ulaganja.Obzirom da će u najvećem delu imovina fonda biti uložena u vlasničke hartije od vrednosti, koje su po prirodi nešto rizičnije za ulaganje, tako je i ovaj fond namenjen investitorima koji imaju nešto izraženije apetite za rizikom, ali samim tim i veća očekivanja po pitanju prinosa.

Izvor: INTESA INVEST

Koji vaši fondovi su najinteresantniji pravnim licima?

Sve veći broj pravnih lica prepoznaje prednosti ulaganja u fondove očuvanja vrednosti imovine, odnosno novčane fondove, u poređenju sa kratkoročnim ili prekonoćnim (overnight) depozitima. U pitanju su:

- Finansijski prihodi od ulaganja u ovu vrstu investicionih fondova, koji su konkurentniji od prihoda ostvarenih po osnovu kamate na prekonoćne depozite, a najčešće i od kamate na kratkoročne depozite kod banaka,

- Mnogo veći stepen fleksibilnosti koji imaju klijenti, jer se u pogledu iznosa i roka na koji će ulagati ne opredeljuju unapred, već imaju mogućnost efikasnijeg i jednostavnijeg upravljanja viškom svoje likvidnosti. Konkretno, u slučaju kada raspolažu viškom likvidnosti, mogu ga jednostavnim, onlajn transferom uložiti u fond, a onda kada postoji potreba za povlačenjem celine ili dela uloženih sredstava, dostupna su im u najkraćem roku i to bez gubitka, do tada, ostvarenog prinosa,

- Novčani fondovi, u skladu sa regulativom, dominantno ulažu u bankarske depozite sa maksimalnim dospećem od godinu dana i (državne) obveznice, čime se investicioni rizik može gotovo izjednačiti sa rizikom pojedinačnog depozita. Dodatna prednost ulaganja u novčane fondove je i postojanje efekta diversifikacije,

- Transparentnost, odnosno svakodnevni uvid u vrednost ukupnog ulaganja.

Odlika novčanih fondova Intesa Invest Cash Dinar i Intesa Invest Cash Euro kojima upravlja Društvo Intesa Invest je stabilan rast vrednosti investicionih jedinica. Svakoga dana od dana osnivanja ovih fondova vrednost njihovih investicionih jedinica beležila je rast. Dodatno, Banca Intesa ad Beograd, koja je osnivač i jedini vlasnik Društva Intesa Invest, sve svoje klijente koji ulažu u investicione fondove oslobodila je troškova dinarskog i deviznog platnog prometa.

Izvor: INTESA INVEST

Da li se i kako trenutna kriza izazvana ratom u Ukrajini odrazila finansijska tržišta i kakva su vaša očekivanja za naredni period?

Dešavanja na međunarodnim finansijskim tržištištima je u prethodnom periodu karakterisala povećana volatilnost što je uobičajeno za krizne periode. Ekspanzivne monetarne i fiskalne politike koje su imale za cilj da ublaže negativne posledice krize izazvane pandemijom Covid-19 su uticale na značajno povećanje inflacija koja je bila dodatno podstaknuta geopolitičkom situacijom. Sa ciljem obuzdavanja inflacije i njenog vraćanja u targetirane opsege, sve centralne banke u dužem periodu povećavale referentne kamatne stope, što je između ostalog, dovelo do rasta svih tržišnih kamatnih stopa, negativnog uticaja na cene obveznica i generalno na tržište kapitala. Ipak, poslednje analize govore u prilog da su referentne kamatne stope na vrhuncu, na kome će, izvesno ostati nekoliko meseci, da bi nakon toga usledilo postepeno popuštanje monetarne politike. Shodno tome, možemo očekivati postepeni oporavak finansijskih tržišta, poput onog kom smo svedočili nakon velike finansijske krize 2008/2009. godine ili prvog talasa pandemije izazvane virusom Covid19 u martu 2020. godine.

U našem poslovanju, novčani fondovi Intesa Invest Cash Dinar i Intesa Invest Cash Euro manje su osetljivi na negativne uticaje, što je u skladu sa njihovim investicionim politikama i ulaganjima usmerenim ka depozitima i (državnim) obveznicama.

(EURACTIV.rs)