Biznis

ENERGIJA BUDUĆNOSTI: Utisci sa konferencije Energy Week Western Balkans 2023

Izvor Promo

Konferencija Energy Week Western Balkans 2023, održana u Porto Montenegru od 18. do 19. oktobra, pokazala se kao vitalna platforma za diskusije o obnovljivoj energiji.

Izvor: Promo

Na konferenciji su učestvovali istaknuti govornici sa Zapadnog Balkana, iz državnih preduzeća, međunarodnih razvojnih kompanija i finansijskih institucija. Okupio je ključne aktere iz Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova radi dijaloga koji ima za cilj podsticanje primene obnovljive energije u regionu i privlačenje direktnih stranih investicija.

Energy Week Zapadnog Balkana 2023. počela je uvodnim govorima predstavnika vlada regiona. Bili smo inspirisani da čujemo:
Admir Šahmanović, državni sekretar Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore, Agron Ibrahimi, predsednik Saveta, Agencija za ulaganja Crne Gore (MUP), državni sekretar, Ministarstvo finansija Crne Gore, Mladen Grgić, savetnik predsednika Crne Gore za privredu i ekonomsku diplomatiju, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (BiH), Vedran Lakić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije (BiH), Nebi Redžepi, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Severne Makedonije, Dubravka Djedović, ministarka rudarstva i energetike Srbije, Kadri Simson, komesar za energetiku, Evropska komisija.

Dok su paneli za diskusiju bili u centru pažnje, najvažniji deo konferencije se odvijao u posebnoj B2B zoni. Uz mogućnost da se zatraži i zakaže sastanak sa drugim učesnicima konferencije, ciljano i olakšano umrežavanje je bilo i nastaviće da bude najuticajniji i najtraženiji aspekt konferencije. B2B zona je bila arena za negovanje novih veza i odnosa. Učesnici su mogli neprimetno pristupiti i zahtevati sastanke sa kolegama učesnicima, otvarajući vrata za potencijalnu saradnju, mogućnosti ulaganja i razmenu stručnosti.

Energy Week Western Balkans 2023. počela je Fireside razgovorom tokom kog se razmatrala mogućnost 100% mešavine obnovljive energije za Zapadni Balkan sa predstavnicima kabineta premijera Severne Makedonije, EIB-a.

Konferencija se nastavila dijalogom sa kreatorima politike, analizirajući uticaj sukoba u Ukrajini i energetske krize na energetsku tranziciju Zapadnog Balkana. Učesnici su razgovarali o napretku u postepenom izbacivanju uglja i planovima za određivanje cena ugljenika, uzimajući u obzir mehanizam EU za prilagođavanje granica ugljenika.

Komunalna preduzeća su bila u centru pažnje tokom sesije o budućnosti komunalnih preduzeća, fokusirajući se na inovacije i programe za osiguranje bezbedne, održive i pristupačne električne energije. Učesnici su takođe istraživali tehnološku kombinaciju za pouzdan sistem napajanja i naučili o projektima obnovljivih izvora energije u regionu.

Dan je zaključen razgovorima o strategijama za jačanje zelenih finansija na Zapadnom Balkanu i identifikovanju tržišnih rizika.
Drugi dan je započeo uvidom u regulatorne aspekte koji utiču na trgovinu obnovljivim izvorima energije i ugovore o kupovini električne energije (PPA). Prisutni su čuli o dostupnim tokovima prihoda i potencijalu organizovanih veleprodajnih tržišta.

Razvojne kompanije u industriji vetra i solarne energije podelile su svoje perspektive o ključnim razvojima i kao I nedostacima u regionu. Razgovarali su o prednostima i preprekama poslovanja u ovom sektoru u regionu.

Na šestoj sesiji konferencije čuli smo o vodećoj svetskoj tehnologiji plutajućih fotonaponskih sistema, analizirali kako pravi alat može da izvrši projektovanje i mehaničku proveru nadzemnih dalekovoda na pametan i lak način, otkrili jedino provereno tržište solarne mreže u Evropi i mnogo više.

U završnoj sesiji, učesnici su razmatrali prednosti regionalne integracije u smislu energetske bezbednosti i razvoja tržišta. Razgovaralo se I o ulozi međunarodnih institucija u podršci energetskoj tranziciji regiona i strategijama za ubrzanje usvajanja obnovljivih izvora energije.

Događaj je podržao veliki broj međunarodnih programera i institucija kao što su UGT Renewables, Green for Growth Fund koji savetuju Finance in Motion, Notus Energy, SUNGROw, Huawei SKE Engineering i NEXT.

Energy Week Western Balkans 2023. bila je ključni događaj u oblikovanju energetske budućnosti regiona. Naglašena je potreba za kohezivnim pristupom za prevazilaženje izazova, prilagođavanje novim tehnologijama i obezbeđivanje investicija za održiv i čistiji energetski pejzaž na Zapadnom Balkanu. Konferencija nije bila samo platforma za razmenu znanja, to je bio dokaz značaja umrežavanja i saradnje. Okupljajući vlasti, energetske kompanije i investitore, konferencija je ilustrovala duh jedinstva i posvećenost pokretanju Zapadnog Balkana ka održivijoj i obnovljivoj energetskoj budućnosti. Ovaj događaj je bio podsetnik da put promenama nije popločan samo inovacijama već i smislenim vezama.