Biznis

KONTROLU NAD METRO BANKOM PREUZIMA KOLUMBIJSKI MOĆNIK: Da li će se britanski kreditor podići na noge?

Autor Milena Antonijević

Aime Gilinski Bacal, kolumbijski preduzetnik u bankarstvu i nekretninama, preuzeo je kontrolu nad Metro bankom u sklopu sporazuma o spašavanju iste, kako bi se popunila rupa u finansijama britanskog kreditora.

Izvor: EPA/EFE/Neil Hall

Metro banka je saopštila 8. septembra da je prikupila 396 miliona dolara od investitora, za 183 miliona dolara kapitala i 213 miliona dolara duga.

Od novog prikupljenog kapitala, Gilinski Bacal's Spaldi Investments će doprineti sa 124 miliona dolara, povećavajući svoj udeo na 53% sa trenutnih 9%.

Metro banka je otvorena 2010. godine kao prvi konkurent glavnim britanskim bankama uključujući Lloids (LIG), Barclais (BCS) i HSBC (HSBC).

Povećanje kapitala dolazi nakon prošlonedeljne prodaje akcija banke, izazvane izveštajima da je u potrazi za novim sredstvima. Akcije Metro banke trgovale su se 22% više u ponedeljak, ali su do sada ove godine izgubile 55%.

Akcije koje se emituju kao deo povećanja kapitala biće po ceni od 30 penija po akciji, što je popust u odnosu na zaključnu cenu banke od 45 penija prošlog petka.

Banka Engleske je pozdravila sporazum, kojim će Metro banka refinansirati dug od 731 milion dolara, što je prouzrokovalo gubitke nekim vlasnicima obveznica.

Izvršni direktor Metro banke Danijel Frumkin rekao je da ovaj posao "označava novo poglavlje" za zajmodavca, koji je već nekoliko godina prijavljivao gubitke. Frumkin ulaže 2,4 miliona dolara u povećanje kapitala.

Gilinski Bacal rekao je da je ova prilika da postane glavni akcionar banke vođena njegovim uverenjem u potrebu za fizičkim i digitalnim bankarstvom sa fokusom na izuzetnu uslugu klijentima.

Prema Forbsu, Gilinski Bacal je nizom spajanja i akvizicija izgradio jedno od najvećih bankarskih imperija u Latinskoj Americi. Publikacija procenjuje njegovu neto vrednost na 5,3 milijarde dolara.

Njegova ćerka Dorita Gilinski je u upravnom odboru Metro banke.

Metro banka je imala nekoliko izazovnih godina. Nakon što je prijavila gubitak u 2019. godini, sledeće godine je krenula u preokret da bi bila pogođena pandemijom Covid-19. Pogoršanje ekonomije dovelo je do povećanja loših dugova, a banka je zabeležila gubitak od 377 miliona dolara u 2020.godini.

Niz gubitaka se nastavio u naredne dve godine, ali je banka u ponedeljak saopštila da je ostvarila profit u kvartalu do 30. septembra.

Akcije banke su pod sve većim pritiskom od sredine septembra, kada su regulatori Ujedinjenog Kraljevstva odbili njen zahtev da drži manje kapitala za njene stambene hipoteke.

Takođe prošle nedelje, rejting agencija Fič stavila je zajmodavca na oprez zbog mogućeg smanjenja njegovog kreditnog rejtinga, navodeći rizike po njegovu kapitalnu poziciju, finansiranje i poslovni model.

Banka ima desetine filijala širom zemlje i kaže da je njena ambicija da bude vodeća „banka zajednice“ u Velikoj Britaniji.

(EURACTIV.rs)