Biznis

EUROBANK DIREKTNA: Nagrađena za unapređenje zelene ekonomije

Izvor Promo

Usvajanjem ESG principa kompanije uspešno usklađuju svoje poslovne strategije sa ciljevima održivosti.

Izvor: Eurobank Direktna a.d.

Osim što na ovaj način pozitivno utiču na životnu sredinu, društvo i upravljanje, raste i poverenje između finansijskih institucija i klijenata koji sve više cene održive poslovne prakse

ESG faktori igraju ključnu ulogu u donošenju odluka o ulaganjima, dok zelena ekonomija i održiv poslovni pristup dobijaju na značaju. Strategije za postizanje održivog razvoja i prevazilaženje kako ekoloških, tako i socijalnih izazova tiču se svih zainteresovanih strana i predstavljaju važan segment poslovanja.

Održiva načela poslovanja Eurobank Direktne predstavljaju temelj poslovne strategije Banke. Od samog osnivanja, Eurobank Direktna aktivno sprovodi prakse i mere iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem da smanji negativan uticaj na životnu sredinu. Energetska efikasnost, smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, postavljeni principi zelenih nabavki, odgovorno upravljanje otpadom i reciklaža, samo su neke od inicijativa koje Banka podržava, a na ovaj način aktivno doprinosi transformaciji privrede ka održivijoj budućnosti i pozitivnom uticaju na naše okruženje.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodelila je Eurobank Direktnoj priznanje "Deal of the Year - Green Trade" (sustainably sourced materials) za kontinuiranu inicijativu u prelasku ka zelenoj ekonomiji. Ovo priznanje EBRD Programa za podsticaj zelene trgovine, prvi put dodeljeno jednoj banci na našem tržištu, uručeno je Eurobank Direktnoj u maju ove godine na EBRD Godišnjem sastanku i biznis forumu u Samarkandu.

“Ova nagrada dodatno potvrđuje posvećenost Eurobank Direktne održivoj ekonomiji zasnovanoj na razvoju zelene tehnologije. Kao učesnici EBRD Programa za podsticanje zelene trgovine, ponosimo se što je Eurobank Direktna prepoznata kao banka koja podržava srpsku privredu i unapređuje međunarodnu trgovinu u skladu sa principima održive ekonomije", izjavio je Milan Vićentić, član Izvršnog odbora Eurobank Direktne.

Odgovarajući na sve veći zahtev za održivim proizvodima i uslugama širom sveta, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je 2016. godine Program za podsticaj zelene trgovine (Green TFP). Program ima za cilj da podstakne trgovinu održivim proizvodima, promoviše ekološku odgovornost u poslovanju i doprinese smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Kroz svoje angažovanje u EBRD Programu za podsticaj zelene trgovine, Eurobank Direktna podržava finansiranje održivih materijala, podstiče njihovu primenu doprinoseći unapređenju održivosti industrijskih procesa. Na ovaj način Eurobank Direktna osnažuje i implementira ESG principe sa ciljem potpune transformacije privrede na putu ka zelenoj ekonomiji.