Biznis

EURACTIV SPECIJAL: Odnosi Srbije i Italije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Novi specijal portala EURACTIV posvećen je odnosima Srbije i Italije.

Izvor: EURACTIV

Italiju i Srbiju povezuje istorijsko prijateljstvo zasnovano na intenzivnim političkim, kulturnim i ekonomsko-trgovinskim odnosima, što pokazuje činjenica da će naredne godine biti obeleženo 145 godina diplomatskih odnosa i 15 godina strateškog partnerstva. Značaj koji Italija pridaje Srbiji pokazuje se i kontinuiranim posetama najviših italijanskih zvaničnika Beogradu.

Srbija i Italija ostvaruju snažnu privrednu saradnju koja iz godine u godinu beleži bolje rezultate. Ekonomski odnosi Srbije i Italije mogu poslužiti kao primer uspešne i konsolidovane saradnje,

Da Italija predstavlja jednog od najvećih stranih investitora u našoj zemlji dokazuje činjenica da više od 1.700 italijanskih kompanija posluje na teritoriji Srbije I zapošljava preko 50.000 radnika u sektorima automobilske industrije, tekstila, građevinarstva i mnogim drugim.

O svemu ovome kao i o mnogim drugim temama govorimo u EURACTIV specijalu posvećenom sveukupnim odnosima Italije, članice EU i Srbije koja je u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Pogledajte specijal.

(EURACTIV.rs)